Czekoladowy torcik z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 180C. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i wymieszać. Rozpuścić margarynę, dodać jajka, mleko, esencję mandarynkową i mikserem na średnich obrotach utrzeć na jednolitą masę. Zmniejszyć obroty i powoli dodawać suche składniki. Na końcu dodać 4 obrane i podzielone na cząstki mandarynki. Ciasto włożyć do dwóch okrągłych form o różnych średnicach (ja mam takie kupione w IKEI 1,6l i 0,5l) do 3/4 wysokości i piec około 50 minut.
2.Po upieczeniu wyjąć i ułożyć mniejsze ciasto na większym. W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę i polać nią ciasto od góry, udekorować cząstkami mandarynek, płatkami migdałowymi i cukiereczkami.
Komentarze