Torcik kokosowy z mandarynkami

5 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekki i smaczny.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkł. cukru
    1 szkł.mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa kokosowa:
    500ml śmietanki 36%
    2 tabliczki białej czekolady
    250g mascarpone
    100g kokosu
    Dodatkowo:
    dżem truskawkowy
    2 galaretki bezbarwne
    kilka mandarynek
    kilka sztuk rafaello
    kokos
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kokosowe

Torcik kokosowy z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier,następnie po żółtku. Na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Tortownice 22cm wyłozyc papierem do pieczenia.Piec w 180° ok.25 minut . Po wystudzeniu przekroić,aby były 3 blaty.
  • 2. Śmietanę podgrzewamy do wrzenia,dodajemy pokruszoną białą czekoladą i mieszamy aż się rozpuści. Studziły i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie ubijamy śmietanę,a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej serek mascarpone i kokos.
  • 3. Biszkopt jasny,posmarować dżemem truskawkowym,masa kokosowa, biszkopt jasny, posmarować dżemem truskawkowym,masa kokosowa, biszkopt jasny, masa kokosowa.
  • 4. Jeden bok ściąć. Obłożyć masą. Tort włożyć do wysokiego rantu. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. 2 galaretki bezbarwne rozpuścić w 400ml gorącej wody. Odłożyć do wystygnięcia. Na tort wyłożyć obrane mandarynki,kilka przekroić na pół. Można dać kilka Rafaello. Tężejącą galaretkę wylać na bok tortu aby przykryć mandarynki. Włożyć tort do lodówki. Następnie ściągnąć rant i boki obsypać kokosem.

Porady

Smakuje dobrze schłodzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować