Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

  • wyświetlono: 173 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Truskawki, czekolada i szampan - to zdecydowanie zestaw idealny na Walentynki. A te wszystkie wspaniałe smaki znajdziecie w jednym wypieku. Delikatny i uroczy torcik, choć nie za słodki z pewnością uczyni ten dzień wyjątkowym. Bez względu na to, czy obchodzicie Walentynki czy też nie, to i tak życzę Wam wielkiej, niekończącej się miłości. Kochajcie się mniej niż jutro, a więcej niż wczoraj...

hercik17
  • 6 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto czekoladowe

200 g mąki pszennej
280 g brązowego cukru
170 ml oleju rzepakowego
200 ml mleka
60 g kakao
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem szampański

250 ml śmietanki 36 %
180 ml szampana wytrawnego + 100 ml
3 żółtka
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny spożywczej
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Mus truskawkowy

300 g truskawek *
3 łyżki cukru
2-3 łyżki soku z cytryny

Dekoracja

świeże truskawki i borówki
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

  • 1. Ciasto czekoladowe

    Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Mieszamy przy pomocy miksera, dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie i krótko do połączenia się składników.
    Dno formy o wielkości około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wierzch ciasta ścinamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty.
  • 2. Krem szampański

    100 ml szampana doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na parze do podwojenia objętości. Cienkim strumieniem wlewamy do ubitych żółtek szampana, powstanie puszysta pianka. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną masę z żółtek, żelatynę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Krem chłodzimy w lodówce.
  • 3. Mus truskawkowy

    Do truskawek dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do truskawek. Mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż mus będzie miał konsystencję gęstego dżemu.
  • 4. Przełożenie

    Jeden blat ciasta czekoladowego przy pomocy tylki nr 12 dekorujemy kremem. Zewnętrzną i wewnętrzną stronę serca dekorujemy na około kremem szampańskim. W środku tą samą tylką wykładamy mus truskawkowy. Delikatnie przykrywamy drugim blatem ciastem, które w ten sam sposób dekorujemy. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i listami mięty.
    * użyłam mrożonych truskawek

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

Truskawkiczekoladawalentynkiszampan
 

Komentarze

Podobne przepisy

Lekki torcik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Lekki torcik z truskawkami

Bardzo lekki i bardzo pyszny.

Torcik brownie z kremem i malinami

Dodane przez: anamarisworld

Torcik brownie z kremem i malinami

Pyszne czekoladowe ciasto z kremem...

ciasto

Dodane przez: Cukiereczek

Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami

Mięciutki biszkopt z delikatnym...

Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

Ciasto z bitą śmietaną i kremem...

image-0vvuhos

Dodane przez: paulette17

SZPINAKOWY TORCIK Z TRUSKAWKAMI

Jest to uwielbiane ciasto przez...

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i dwoma kremami

Dodane przez: juchab

Ciasto z truskawkami, rabarbarem i dwoma...

Ciasto, które rozpływa się w ustach....