Tort z kremem szampańskim i kryzą czekoladową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Taki torcik przygotowałam na swoje urodziny dwa tygodnie temu. Troszkę pracy przy nim jest, ale w końcu urodziny są raz w roku:) Smak wina musującego jest mocno wyczuwalny, tak więc zdecydowanie nie jest to ciasto dla dzieci. Kryza czekoladowa jeszcze nie jest idealna, ale z czasem będzie lepiej;)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka kawy mielonej
    1 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem szampański:
    200 ml wina musującego
    3 żółtka
    50 g cukru
    1 łyżeczka żelatyny
    330 ml śmietany 30%
    2 śmietan-fix
    1 łyżka cukru pudru
    Krem maślany:
    200 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    Dodatkowo:
    100 g czekolady gorzkiej
    25 g czekolady białej
    100 ml śmietany kremówki
    Tortownica 16 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty

Tort z kremem szampańskim i kryzą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kawą rozpuszczalną, przesiać do masy jajecznej. Dodać kawę mieloną. Delikatnie wymieszać.

    Blachę o wymiarach 29*35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    Z zimnego biszkoptu wyciąć 3 krążki.
  • żółtka 2. Krem:
    Żelatynę namoczyć w łyżce wody, odłożyć na bok. Na garnek z gotującą wodą położyć metalową miskę, przełożyć tam żółtka i cukier. Ubić na parze na jasny i puszysty krem. Powinien przynajmniej podwoić swoją objętość. Następnie stale mieszając wlewać wino. Mieszać, aby krem zgęstniał.
  • krem 3. Do kremu dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z kąpieli i zostawić do ostygnięcia.

    Kremówkę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Następnie dodać krem z żółtkami, wymieszać. Wstawić do lodówki, aby krem stężał.
  • 4. Składanie tortu:
    Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę kremu, ułożyć drugi biszkopt i resztę kremu. Ostatni blat biszkoptu ułożyć i wstawić na 4 godziny do lodówki.
  • 5. Dekoracja:
    Miękkie masło utrzeć z cukrem i kawą na gładki krem. Obłożyć tort dookoła i na wierzchu i ponownie wstawić do lodówki.
  • 6. Kryza czekoladowa:
    Czekoladę gorzka roztopić w kąpieli wodnej. Na papierze narysować wzór jaki chcemy. Następnie obrócić na drugą i "rysować" czekoladą po śladzie. Papier szybko obłożyć dookoła tortu i wstawić do lodówki, aby kryza przykleiła się do tortu. Odklieć ostrożnie papier.
    Resztę czekolady wylać na papierze tworząc "ślimaka", zostawiając przerwy między liniami. W te miejsca wylać rozpuszczoną białą czekoladę. Nóż przeciągnąć od środka na zewnątrz, tworząc gwiazdę.
    Śmietanę ubić na sztywno i zrobić rozetki wokół tortu.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wino Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować