Tort z kremem szampańskim i kryzą czekoladową

  • wyświetlono: 206 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Taki torcik przygotowałam na swoje urodziny dwa tygodnie temu. Troszkę pracy przy nim jest, ale w końcu urodziny są raz w roku:) Smak wina musującego jest mocno wyczuwalny, tak więc zdecydowanie nie jest to ciasto dla dzieci. Kryza czekoladowa jeszcze nie jest idealna, ale z czasem będzie lepiej;)

20191005_083333
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
8 łyżek cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy mielonej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem szampański:
200 ml wina musującego
3 żółtka
50 g cukru
1 łyżeczka żelatyny
330 ml śmietany 30%
2 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
Krem maślany:
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
100 g czekolady gorzkiej
25 g czekolady białej
100 ml śmietany kremówki
Tortownica 16 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z kremem szampańskim i kryzą czekoladową

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kawą rozpuszczalną, przesiać do masy jajecznej. Dodać kawę mieloną. Delikatnie wymieszać.

    Blachę o wymiarach 29*35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    Z zimnego biszkoptu wyciąć 3 krążki.
  • żółtka2. Krem:
    Żelatynę namoczyć w łyżce wody, odłożyć na bok. Na garnek z gotującą wodą położyć metalową miskę, przełożyć tam żółtka i cukier. Ubić na parze na jasny i puszysty krem. Powinien przynajmniej podwoić swoją objętość. Następnie stale mieszając wlewać wino. Mieszać, aby krem zgęstniał.
  • krem3. Do kremu dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z kąpieli i zostawić do ostygnięcia.

    Kremówkę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Następnie dodać krem z żółtkami, wymieszać. Wstawić do lodówki, aby krem stężał.
  • 4. Składanie tortu:
    Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę kremu, ułożyć drugi biszkopt i resztę kremu. Ostatni blat biszkoptu ułożyć i wstawić na 4 godziny do lodówki.
  • 5. Dekoracja:
    Miękkie masło utrzeć z cukrem i kawą na gładki krem. Obłożyć tort dookoła i na wierzchu i ponownie wstawić do lodówki.
  • 6. Kryza czekoladowa:
    Czekoladę gorzka roztopić w kąpieli wodnej. Na papierze narysować wzór jaki chcemy. Następnie obrócić na drugą i "rysować" czekoladą po śladzie. Papier szybko obłożyć dookoła tortu i wstawić do lodówki, aby kryza przykleiła się do tortu. Odklieć ostrożnie papier.
    Resztę czekolady wylać na papierze tworząc "ślimaka", zostawiając przerwy między liniami. W te miejsca wylać rozpuszczoną białą czekoladę. Nóż przeciągnąć od środka na zewnątrz, tworząc gwiazdę.
    Śmietanę ubić na sztywno i zrobić rozetki wokół tortu.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

torturodzinyświętado kawyDzień MatkiDzień Kobietwino musująceczekoladowe ozdoby

Komentarze

Podobne przepisy

Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą

Dodane przez: 2milutka

Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i...

Torcik dla amatorów intensywnie...

Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami

Dodane przez: Martyna1991

Tort bezowy z kremem miętowym i borówkami

Wyśmienity tort ze słodkich blatów...

Czekoladowe z kremem i truskawkami

Dodane przez: Patrycja33

Czekoladowe z kremem i truskawkami

Czekoladowy biszkopt, krem, truskawki...

TORT Z CZEKOLADOWYM DRIPEM I DWUKOLOROWYMI ROZETKAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT Z CZEKOLADOWYM DRIPEM I DWUKOLOROWYMI...

Tort okazjonalny z czekoladowym...

Tort z kremem krówkowym i wiśniami

Dodane przez: agarybak76

Tort z kremem krówkowym i wiśniami

Smakowite połączenie słodkiej masy...

Tort czekoladowy

Dodane przez: magmir81

Tort z kremem czekoladowym nasączony miodem...

W święta oprócz pierników, makówek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE