Puszek

5 (200 ocen)

Pyszne, lekkie ciasto. Zachwyca wyglądem i smakiem.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    kisiel wiśniowy
    po 2 łyżki kakao i maku

    Poncz;
    1/2 szklanki letniej wody
    łyżeczka cukru
    łyżka soku z cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego

    Krem:
    150 ml śmietany 30 %
    250 ml mleka
    2 śnieżki w proszku
    2 różnokolorowe galaretki

    Oraz;
    Płatki migdałów i czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Ciasto

Puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Dodaję po kolei żółtka, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję kisiel, do drugiej kakao i do trzeciej mak. Wylewam na przemiennie na blachę 25cmx30cm. Piekę ok. 30 minut w 180 st. Studzę , kroję na pół i nasączam ponczem. Każdą galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki wody i studzę. Śmietanę mieszam z mlekiem i chwilę ubijam. Dosypuję śnieżki i ubijam aż będzie sztywna masa. Następnie dzielę na ją dwie części . Dolewam pierwszą lekko tężęjącą galaretkę i wylewam na spód ciasta, przykrywam drugim plackiem.Odstawiam do lodówki. Drugą część masy mieszam z drugą lekko tężejącą galaretką i wylewam na wierzch ciasta. Wstawiam ponownie do lodówki. Wierzch ozdabiam migdałami i czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować