1.Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Dodaję po kolei żółtka, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję kisiel, do drugiej kakao i do trzeciej mak. Wylewam na przemiennie na blachę 25cmx30cm. Piekę ok. 30 minut w 180 st. Studzę , kroję na pół i nasączam ponczem. Każdą galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki wody i studzę. Śmietanę mieszam z mlekiem i chwilę ubijam. Dosypuję śnieżki i ubijam aż będzie sztywna masa. Następnie dzielę na ją dwie części . Dolewam pierwszą lekko tężęjącą galaretkę i wylewam na spód ciasta, przykrywam drugim plackiem.Odstawiam do lodówki. Drugą część masy mieszam z drugą lekko tężejącą galaretką i wylewam na wierzch ciasta. Wstawiam ponownie do lodówki. Wierzch ozdabiam migdałami i czekoladą.
Komentarze