Czekoladowe szyszki -jak prawdziwe-łatwe i pyszne

3.46 (105 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to bardzo łatwy deser w klimacie świątecznym.

Podstawą szyszek jest masa czekoladowo-herbatnikowa.

Wyglądają jak prawdziwe i na pewno zrobią furorę na spotkaniach rodzinnych.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * z tych proporcji wyszło mi 12 dużych szyszek



    -200g herbatników

    -1 łyżka kakao

    -50g czekolady mlecznej

    -czubata łyżka nutelli

    -150g masła

    -4 łyżki gorącego mleka


    DODATKOWO

    -płatki śniadaniowe czekoladowe muszelki
Wystaw ocenę:

3.46 (105 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Czekoladowe szyszki -jak prawdziwe-łatwe i pyszne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szyszki 1. Herbatniki rozdrabniamy blenderem na okruszki.


    Dodajemy do nich kakao, rozpuszczoną czekoladę i miękkie masło.




    Wszystko zagniatamy. Masa jest tu sypka, dodajemy nutellę porządną łyżkę oraz ciepłe mleko.

    Wszystko zagniatamy.

    Masę wsadzamy na ok 40 min do lodówki.

    Po tym czasie wyciągamy ją z lodówki. Masa powinna stwardnieć.

    Odrywamy kawałek i formujemy coś na kształt stożka.
    Do stożka wbijamy płatki, zaczynając od dołu.

    Kierujemy się do góry, powstaje nam piękna szyszka.
  • 2. Gotowe szyszki odkładamy do lodówki, by masa dokładnie się stężała.

    Można je przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, który będzie imitował śnieg.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować