Czekoladowe szyszki

4.47 (172 ocen)

  • 1 godz. 5 min

pyszniutkie:)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
    ½ szklanki ciepłej, przegotowanej wody
    ½ szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki kakao
    3 szklanki mleka w proszku
    100 g ryżu preparowanego czekoladowego
    100 g ryżu preparowanego białego
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe szyszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekoladowe szyszki 1. W garnku rozpuszczamy margarynę, wlewamy wodę, gdy one utworzą jednolity płyn, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, rozpuszczamy go, na samym końcu dodajemy kakao. Energicznie mieszamy aby się nie przypaliło. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Musi być zimna, nie letnia. Gdy masa już wystygnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania jednolitej masy. Wsypujemy ryż preparowany i mieszamy łyżką (nie miksujemy) aż wszystkie składniki się połączą. Dłonie moczymy w zimnej wodzie i z masy formujemy niedużej wielkości kulki.
  • czekoladowe szyszki 2. Najlepiej jest je układać na talerzu, który wykładamy papierem do pieczenia, wtedy unikniemy przyklejenia się szyszek do talerza.
  • czekoladowe szyszki 3. Odstawiamy na godzinę do lodówki, aby masa się zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować