Małe co nieco do połasuchowania. Muffinki czekoladowe z lekką nutą pikanterii oraz dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wypiek, który świetnie smakuje i ładnie prezentuje się na stole. Polecam!
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka)
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
200 g czekolady deserowej 45% kakao
330 ml śmietanki UHT 30%
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3 jajka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulat)
1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
szczypta soli
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Czekoladowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę wlać do rondla, dodać połamaną czekoladę i kawę. Podgrzewać, mieszając, do momentu rozpuszczenia składników (nie gotować). Wystudzić.
Do miski wsypać mąkę, proszek budyniowy, cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia, mielone przyprawy i sól – wymieszać.
2.Następnie wbić jajka, wlać olej i dokładnie wymieszać. Dodać śmietankę z czekoladą i kawą – ponownie wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dołożyć skórkę pomarańczową i całość jeszcze raz wymieszać.
3.Ciasto nałożyć do 24 foremek na muffinki (średnica 5 cm), te natomiast ułożyć w formie (29 x 39).
Komentarze