Czekoladowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Małe co nieco do połasuchowania. Muffinki czekoladowe z lekką nutą pikanterii oraz dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wypiek, który świetnie smakuje i ładnie prezentuje się na stole. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka)
    1/3 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
    200 g czekolady deserowej 45% kakao
    330 ml śmietanki UHT 30%
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    3 jajka
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulat)
    1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
    szczypta soli
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe muffinki 1. Śmietankę wlać do rondla, dodać połamaną czekoladę i kawę. Podgrzewać, mieszając, do momentu rozpuszczenia składników (nie gotować). Wystudzić.
    Do miski wsypać mąkę, proszek budyniowy, cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia, mielone przyprawy i sól – wymieszać.
  • Czekoladowe muffinki 2. Następnie wbić jajka, wlać olej i dokładnie wymieszać. Dodać śmietankę z czekoladą i kawą – ponownie wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dołożyć skórkę pomarańczową i całość jeszcze raz wymieszać.
  • Czekoladowe muffinki 3. Ciasto nałożyć do 24 foremek na muffinki (średnica 5 cm), te natomiast ułożyć w formie (29 x 39).
  • Czekoladowe muffinki 4. Piec 25 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować