Czekoladowe krokiety

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Krokieciki z jabłek z czekoladą i orzechową panierką.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czekolada gorzka (81%): 40 gramów
    - jabłka (duże): 4 sztuki
    - miód: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - otręby owsiane: 4 łyżki
    - otręby pszenne: 4 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    PANIERKA:
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka: 3 łyżki
    - czekolada w proszku: 2 łyżki
    - orzechy włoskie: 10 dekagramów

    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Polewamy sokiem z cytryny.
  • 2. Rozgrzewamy patelnię, nakładamy jabłka, które polewamy miodem i posypujemy cukrem waniliowym. Dokładnie mieszamy i 5 minut dusimy - delikatnie prażymy. Studzimy.
  • 3. Czekoladę gorzką topimy na parze bądź w mikrofalówce i dodajemy do jabłek. Dokładnie mieszamy. Dodajemy otręby owsiane i pszenne - ponownie mieszamy. Odstawiamy masę na 30 minut do lodówki.
  • 4. Roztrzepujemy jajko. Orzechy siekamy, a nastepnie tłuczemy w moździerzu na mniejsze części (ale nie na miał). Mąkę mieszamy z czekoladą w proszku.
  • 5. Wyciągamy masę czekoladową z lodówki i formujemy z niej krokiety, które obtaczamy w mieszance mąki i czekolady w proszku, następnie w jajku i ponowie w mące z czekoladą, a na końcu w utłuczonych orzechach.
    *gdyby masa nie miała odpowiedniej konsystencji do formowania - dodajmy troszeczkę otrąb
  • 6. Smażymy chwilkę na rozgrzanej patelni z dwóch stron na minimalnym tłuszczu, delikatnie obracając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować