Czekoladowe ciasto z truskawkami

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To miękkie czekoladowe ciasto jest tak dobre, że nawet bez owoców wzbudzi zachwyt, a jeżeli już z owocami to można po za truskawkami wykorzystać wiśnie, czereśnie, borówki. a nawet brzoskwinie czy morele. Konsystencją przypomina ciut biszkopt, więc śmiało można je czymś przełożyć i mieć tort, ale dzięki dodaniu czekolady nie jest suche. Nie mam pojęcia ile dni wytrzyma, bo u nas było 10 minut, i dziś piekę jego wersję z wiśniami pozostałymi z kompotu :-)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
    300 g mąki pszennej
    400 ml mleka roślinnego (u mnie było sojowe)
    100 ml oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron)
    1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady
    1 banan
    100 g cukru
    łyżeczka sody oczyszczonej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    300-400 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Czekoladowe ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem. W dużej misce zblenduj banana z cukrem ,i mlekiem , po czym dodaj masę czekoladową i wymieszaj.
    2. Do powstałej masy przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
    3. Przełóż ciasto do tortownicy, a na wierzchu ułóż owoce lekko je wciskając.
    4. Piecz w temp. 170-180 C przez 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika możesz w jeszcze gorące ciasto powciskać kilka kostek czekolady
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować