Ciasto czekoladowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Odpowiednio wilgotne, nie przesłodzone, mocno czekoladowe. Doskonale komponuje się ze świeżymi truskawkami, a także malinami lub jagodami. Idealne z kubkiem zimnego mleka albo gorącym kakao. W wersji bez polewy możemy zabrać je ze sobą na piknik już pokrojone i opakowane w arkusiki papieru pakowego.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka mąki,
    - 1 szklanka cukru,
    - łyżeczka cukru waniliowego,
    - 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao,
    - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
    - 20 dag margaryny (lub masła),
    - 4 jajka,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - szczypta soli,
    - ok. 15 dag truskawek lub innych, sezonowych owoców do przybrania.
    Polewa:
    - 1/4 kostki margaryny,
    - 1/4 szklanki cukru,
    - 5 łyżek wody,
    - 2 łyżki kakao,
    - 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Gorzką czekoladę kroimy na drobne kawałki.
    Żółtka oddzielamy od białek, białka schładzamy.
    Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy.
  • 2. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (do momentu aż zbieleje).
    Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Do masy żółtkowej wlewamy ostudzoną, rozpuszczoną margarynę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy razem ok. 5 minut. Dodajemy kawałeczki czekolady, mieszamy.
    Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
    Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (lub
    wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
    Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 40-50 minut, do efektu suchego patyczka. Studzimy.
  • 3. Przygotowujemy polewę: do garnuszka wkładamy margarynę, cukier, kakao i wodę, podgrzewamy razem do rozpuszczenia. Kiedy składniki połączą się w jednolitą całość, dodajemy czekoladę posiekaną na kawałki i mieszamy do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści, a polewa zgęstnieje.
    Przygotowaną polewą oblewamy wystudzone ciasto.
  • 4. Tuż przed podaniem truskawki (sezonowe owoce) myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na cząstki. Owocami przybieramy ciasto.

Porady

To ciasto można także przygotować z innymi, świeżymi, sezonowymi owocami, najlepiej lekko kwaśnymi, np. malinami. Można je także udekorować bitą śmietaną i/lub musem owocowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gorzka czekolada Kakao Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować