Czekoladowe ciasto z cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno czekoladowe wilgotne ciasto w którym dodatek cukinię nie jest wyczuwalny, polecam do niedzielnej kawy.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 Szklanki mąki pszennej
    1 budyń czekoladowy
    2 łyżki kakao
    2 szklanki startej cukini
    4 jajka
    2/3 szklanki oleju słonecznikowego
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Polewa:
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    10 dag masła

    Forma: keksowka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowe ciasto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka zmiksować z cukrem, dodać suche składniki oraz olej, zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać cukinię startą na grubych oczkach i odciśniętą z soku, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie ok. 60minut w piekarniku nagrzanym do 180, stopni, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto można polać polewą.
  • 2. Polewa:
    Wodę zagotować z cukrem, garnek zestawić z ognia i dodać pokrojone na kawałki masło energicznie mieszając trzepaczką dodać kakao nieprzystając mieszać do momentu pozbycia się grudek. Polewę wyłożyć na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować