Czekoladowe ciasto z cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czekolada + cukinia - czy takie połączenie może się sprawdzić? Okazuje się, że tak. W dzisiejszym przepisie połączyłam własnie te dwa składniki, a efekt jaki otrzymałam jest po prostu mega pyszny. Nigdy nie miałam przekonania do ciast z dodatkiem warzyw, obawiałam się też zawsze, że to co wyjdzie z piekarnika okaże się najprawdziwszym w świecie... zakalcem. Okazuje się jednak, że moje wyobrażenie było bardzo mylne, dlatego zachęcam Was dziś do małego eksperymentu w kuchni. Ciasto jest puszyste, wilgotne, smakiem i intensywne w smaku.  Od razu uprzedzę wszelkie pytania - CUKINIA NIE JEST WYCZUWALNA W CIEŚCIE.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 350 g cukinii
    3 jajka
    120 ml oleju
    240 g mąki pszennej
    60 g kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g cukru
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
    1 tabliczka czekolady (dowolnie: mleczna, gorzka, deserowa)
    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Ciasto

Czekoladowe ciasto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowe z cukinią 1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach (razem ze skórką). Odstawiamy na bok.

    Jajka ucieramy z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodajemy małym strumieniem olej a następnie kawę.

    W oddzielnej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. 2/3 sypkich składników dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy do połączenia.
  • Ciasto czekoladowe z cukinią 2. Czekoladę siekamy, razem z cukinią (z sokiem) dodajemy do pozostałych sypkich składników. Mieszamy.

    Produkty z obu misek łączymy i krótko mieszamy - tylko do połączenia składników. UWAGA!!! IM DŁUŻEJ BĘDZIEMY MIESZAĆ TYM NASZE CIASTO BĘDZIE CIĘŻSZE I W EFEKCIE PO UPIECZENIU MOŻE WYJŚĆ ZAKALEC.
  • Ciasto czekoladowe z cukinią 3. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 45-50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

    Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czekolada Kakao Kawa Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować