Czekoladowe ciasto z cukinią

  • wyświetlono: 421 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Czekolada + cukinia - czy takie połączenie może się sprawdzić? Okazuje się, że tak. W dzisiejszym przepisie połączyłam własnie te dwa składniki, a efekt jaki otrzymałam jest po prostu mega pyszny. Nigdy nie miałam przekonania do ciast z dodatkiem warzyw, obawiałam się też zawsze, że to co wyjdzie z piekarnika okaże się najprawdziwszym w świecie... zakalcem. Okazuje się jednak, że moje wyobrażenie było bardzo mylne, dlatego zachęcam Was dziś do małego eksperymentu w kuchni. Ciasto jest puszyste, wilgotne, smakiem i intensywne w smaku.  Od razu uprzedzę wszelkie pytania - CUKINIA NIE JEST WYCZUWALNA W CIEŚCIE.

20190512_173408
  • 12 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

350 g cukinii
3 jajka
120 ml oleju
240 g mąki pszennej
60 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
1 tabliczka czekolady (dowolnie: mleczna, gorzka, deserowa)
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowe ciasto z cukinią

  • Ciasto czekoladowe z cukinią1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach (razem ze skórką). Odstawiamy na bok.

    Jajka ucieramy z cukrem na puch, nie przerywając ucierania dodajemy małym strumieniem olej a następnie kawę.

    W oddzielnej misce mieszamy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. 2/3 sypkich składników dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, krótko mieszamy do połączenia.
  • Ciasto czekoladowe z cukinią2. Czekoladę siekamy, razem z cukinią (z sokiem) dodajemy do pozostałych sypkich składników. Mieszamy.

    Produkty z obu misek łączymy i krótko mieszamy - tylko do połączenia składników. UWAGA!!! IM DŁUŻEJ BĘDZIEMY MIESZAĆ TYM NASZE CIASTO BĘDZIE CIĘŻSZE I W EFEKCIE PO UPIECZENIU MOŻE WYJŚĆ ZAKALEC.
  • Ciasto czekoladowe z cukinią3. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 45-50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

    Zimne ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywaczekoladaCukiniakawakakaociasto czekoladoweCiasto czekoladowe z cukiniąciasto z cukinią

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Czekoladowe z Cukinią.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Czekoladowe z Cukinią

Testowałam brownie z gruszką,z...

CZEKO-CUKINIA

Dodane przez: Barbara Drab

Ciasto czekoladowe z cukinią

Kto powiedział, że dieta musi być...

czekoladowe ciasto z cukinią

Dodane przez: zufik

Czekoladowe ciasto z cukinią

Puszyste,wilgotne, no i bez tłuszczu;)Piekłam...

Ciasto czekoladowo kokosowe z cukinią

Dodane przez: alaaa

Ciasto czekoladowo kokosowe z cukinią

Jestem pod dużym wrażeniem smaku...

image-1xfqv9j

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Ciasto czekoladowo-pistacjowe z cukinią

Ciasto jest lekko wilgotne, mocno...

ciasto czekoladowe z cukinią i kremem mascarpone

Dodane przez: klementynka

ciasto czekoladowe z cukinią i kremem mascarpone

To ciasto na pewno zasmakuje czekoholikom.Jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE