Czekoladowe ciastka owsiane bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lżejsza wersja ciasteczek, inspiracja pomysłem ze strony Kwestia Smaku.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ szklanki mleka
    100g masła
    ¾ szklanki cukru trzcinowego
    4 łyżki ciemnego kakao
    ½ szklanki masła orzechowego
    2½ szklanki płatków owsianych
    30g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Czekoladowe ciastka owsiane bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu wraz z cukrem trzcinowym, mlekiem oraz kakao. Do płynnej masy dodajemy płatki owsiane i masło orzechowe. Mieszamy aż do jego całkowitego wchłonięcia.
    Dużą brytfannę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Masę wykładamy, przykładamy drugim kawałkiem folii lub papieru i wałkujemy na placek o wys. ok 7mm, wyrównując jednocześnie boki. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowy schładzamy najlepiej w lodówce, a następnie kroimy w małe prostokąciki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki owsiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować