Czekoladowa Rolada Śnieżny Puch

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest taki rodzaj ciasta który bardzo lubię, krem nie jest ciężki, biszkopt sam w sobie jest leciutki i całość bardzo przyjemnie się je bez uczucia że zjadło się milion kalorii :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na jedną roladę

    biszkopt:
    4 jajka (żółtka i białka osobno)
    szczypta soli
    3 czubate łyżki mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru pudru
    masa twarogowa:
    170 g sera twarogowego np. Mój Ulubiony
    150 ml śmietany 30 %
    ewentualnie 1-2 łyżki cukru pudru
    1/2 opakowania galaretki np. agrestowej
    150 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowa rolada śnieżny puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    1. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywno, pod koniec dosypujemy po trochu cukru pudru aż do wykończenia, miksujemy i tym samym utrwalamy pianę.
    2. Dodajemy następnie po kolei żółtka i miksujemy na najwolniejszych obrotach.
    3. Na koniec dodajemy obie mąki, olej, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papier smarujemy olejem).

    Biszkopt pieczemy w 170-180 przez 15 minut

    Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.

    Masa twarogowa

    4. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego ostudzenia, a następnie do lodówki aby zaczęła tężeć.
    5. Śmietanę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy po łyżce sera twarogowego i miksujemy.
    Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i jeśli masa jest wam za mało słodka to możecie dodać cukru pudru.
    6. Gotowa masę wykładamy na biszkopt tak aby koniec rolady pozostał pusty gdyż jak będziemy zawijać nadmiar masy sam się tam przemieści.
    Zawiniętą roladę chowamy do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.
    Wierzch polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować