Czekolada dyniowa z bitą śmietaną i ciastkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cynamonem i imbirem. Dodać margarynę i żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i za pomocą foremki wycinać ciastka. Ciastka piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Czekolada: Do zimnego mleka dodać puree z dyni, całość rozdrobnić blenderem i podgrzać. Do ciepłego mleka dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać do momentu aż czekolada rozpuści się. Czekoladę przelać do szklanek. Śmietanę ubić , dodać cukier puder i wymieszać. Bitą śmietanę ułożyć na wierzchu czekolady, posypać cynamonem i udekorować ciastkami korzennymi.
Komentarze