Czekolada dyniowa z bitą śmietaną i ciastkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna czekolada, idealna na jesienne i zimowe wieczory.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Czekolada:
    mleko 350 ml,
    puree z dyni 12 łyżeczek,
    biała czekolada 100 g,
    śmietanka 30 % 150 ml,
    cukier puder 2 łyżeczki,
    cynamon do posypania,
    Ciastka:
    mąka 1 szk,
    margaryna 100 g,
    cukier puder 1/4 szk,
    żółtka 2 szt,
    cynamon mielony 2/3 łyżeczki,
    imbir mielony 1/3 łyżeczki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Czekolada dyniowa z bitą śmietaną i ciastkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cynamonem i imbirem. Dodać margarynę i żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i za pomocą foremki wycinać ciastka. Ciastka piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    Czekolada: Do zimnego mleka dodać puree z dyni, całość rozdrobnić blenderem i podgrzać. Do ciepłego mleka dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać do momentu aż czekolada rozpuści się. Czekoladę przelać do szklanek. Śmietanę ubić , dodać cukier puder i wymieszać. Bitą śmietanę ułożyć na wierzchu czekolady, posypać cynamonem i udekorować ciastkami korzennymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować