Czarno- czerwone drożdżówki porzeczkowe

  • wyświetlono: 594 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Już nie raz pisałam, że domowe drożdżówki nie mają sobie równych. Co do tego moje zdanie się nie zmieni:). Połączenie ciasta drożdżowego z sezonowymi owocami to już w ogóle „bajka”. Polecam na pyszne śniadanie lub po prostu deser.

Jaga85
  • 16 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

Ciasto drożdżowe:
• Ok 550 -600 g mąki,
• 3 jajka,
• 12 dag masła,
• 240 ml mleka,
• 5 dag drożdży,
• 0,5 szklanki cukru,
• Szczypta soli,

Dodatkowo:
• Jajko do posmarowania wierzchu,
• Około 1 szklanka czerwonej porzeczki,
• Około 1 szklanka czarnej porzeczki

Kruszonka:
• 4-5 łyżek cukru,
• 7 masła,
• 5 łyżek mąki,
Lukier:
• 1,5 łyżki mleka,
• około 0,5 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Czarno- czerwone drożdżówki porzeczkowe

  • dodanie składników do rozczynu1. CIASTO
    Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 3-4 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy i lekko studzimy masło.
    Gdy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
  • wyrośnięte ciasto2. W połowie wyrabiania dodajemy do niego tłuszcz. W sumie ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od dłoni. Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
  • przygotowanie owoców3. Gdy ciasto wyrasta porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Przygotowujemy także kruszonkę.
  • przygotowanie pasków4. KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach do uzyskania „grudek”.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką.
    Wyłożone ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 45 x 18 cm (grubość ciasta to około 1,5 cm). Po rozwałkowaniu ciasto dzielimy wzdłuż krótszego boku na około 16 pasków. Tyle też powinno wyjść drożdżówek.
  • formowanie kół5. Każdy z otrzymanych pasków zlepiamy końcami, formując z niego kółko.
  • wykonanie wgłębień6. Powstałe koła przekręcamy w połowie, tak by powstały ósemki.
    Otrzymane ósemki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tam pozostawiamy je do podrośnięcia na około 8 -10 minut.
    W wyrośniętych ósemkach za pomocą literatki wykonujemy po dwa wgłębienia.
  • nakładanie nadzienia7. Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek pierwszego zagłębienia nakładamy porcje czarnej porzeczki, a w środek drugiego porcje czerwonej porzeczki.
    Tak powstałe bułeczki obficie posypujemy kruszonką.
    Następnie drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 180°C do zrumieniania.
    Między czasie przygotowujemy lukier.
    LUKIER: Mleko umieszczamy w miseczce. Stopniowo dodajemy do niego cukier puder, tyle by powstał gęsty, ale lejący lukier.
    Upieczone drożdżówki wyjmujemy i delikatnie polewamy lukrem. Następnie studzimy je i gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto drożdżoweporzeczkidrożdzówki

Komentarze

Podobne przepisy

CZARNO-BIAŁA WIŚNIA

Dodane przez: doma12

CZARNO-BIAŁA WIŚNIA

Eksperymentalny przepis na ciasto...

Drożdżówka

Dodane przez: Ania79

Drożdżówka

Szybka w wykonaniu drożdżówka.Smaczna...

Przekładaniec porzeczkowy

Dodane przez: juchab

Przekładaniec porzeczkowy

Jedno z najbardziej efektownych...

image-07obpft

Dodane przez: Karolinawoźniak

Ciasto czarno- białe

Pycha ciacho!

Rolada porzeczkowa

Dodane przez: zzewa

Rolada porzeczkowa

Dziś zapraszam Was na roladę biszkoptową...

Sernik z czerwoną porzeczką

Dodane przez: Jaga85

Porzeczkowy sernik

Lato to czas, by eksperymentować...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE