Czarno- czerwone drożdżówki porzeczkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Już nie raz pisałam, że domowe drożdżówki nie mają sobie równych. Co do tego moje zdanie się nie zmieni:). Połączenie ciasta drożdżowego z sezonowymi owocami to już w ogóle „bajka”. Polecam na pyszne śniadanie lub po prostu deser.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    • Ok 550 -600 g mąki,
    • 3 jajka,
    • 12 dag masła,
    • 240 ml mleka,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • Szczypta soli,

    Dodatkowo:
    • Jajko do posmarowania wierzchu,
    • Około 1 szklanka czerwonej porzeczki,
    • Około 1 szklanka czarnej porzeczki

    Kruszonka:
    • 4-5 łyżek cukru,
    • 7 masła,
    • 5 łyżek mąki,
    Lukier:
    • 1,5 łyżki mleka,
    • około 0,5 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czarno- czerwone drożdżówki porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie składników do rozczynu 1. CIASTO
    Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 3-4 łyżki mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy i lekko studzimy masło.
    Gdy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
  • wyrośnięte ciasto 2. W połowie wyrabiania dodajemy do niego tłuszcz. W sumie ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od dłoni. Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
  • przygotowanie owoców 3. Gdy ciasto wyrasta porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Przygotowujemy także kruszonkę.
  • przygotowanie pasków 4. KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach do uzyskania „grudek”.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką.
    Wyłożone ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 45 x 18 cm (grubość ciasta to około 1,5 cm). Po rozwałkowaniu ciasto dzielimy wzdłuż krótszego boku na około 16 pasków. Tyle też powinno wyjść drożdżówek.
  • formowanie kół 5. Każdy z otrzymanych pasków zlepiamy końcami, formując z niego kółko.
  • wykonanie wgłębień 6. Powstałe koła przekręcamy w połowie, tak by powstały ósemki.
    Otrzymane ósemki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tam pozostawiamy je do podrośnięcia na około 8 -10 minut.
    W wyrośniętych ósemkach za pomocą literatki wykonujemy po dwa wgłębienia.
  • nakładanie nadzienia 7. Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek pierwszego zagłębienia nakładamy porcje czarnej porzeczki, a w środek drugiego porcje czerwonej porzeczki.
    Tak powstałe bułeczki obficie posypujemy kruszonką.
    Następnie drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 180°C do zrumieniania.
    Między czasie przygotowujemy lukier.
    LUKIER: Mleko umieszczamy w miseczce. Stopniowo dodajemy do niego cukier puder, tyle by powstał gęsty, ale lejący lukier.
    Upieczone drożdżówki wyjmujemy i delikatnie polewamy lukrem. Następnie studzimy je i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować