REKLAMA

Porzeczkowe drożdżówki z oreo

wyświetlono: 1428 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Czasem słyszę, że wypieki z porzeczkami nie wszystkim smakują, zwłaszcza jeśli chodzi o najmłodszych. Nie każdemu odpowiada ich kwaśny smak. Ale i na to jest rada. Do nadzienia drożdżówek poza owocami użyłam słodkie ciasteczka oreo. Na takie drożdżówki nie zabrakło już chętnych:).

opublikowany: 25.07.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki tortowej,
    • 0,5 szklanki mąki kokosowej,
    • 250 ml mleka,
    • 5 dag świeżych drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 12 dag margaryny,
    • Szczypta soli,
    • 4 jajka,
    Dodatkowo:
    • Jajko do smarowania drożdżówek
    Nadzienie:
    • Około 300 gram czerwonej porzeczki,
    • 1 opakowanie ciastek oreo
    Kruszonka:
    • 4 łyżki mąki,
    • 4 łyżki cukru,
    • Około 7 dag masła
Ocena:

(średnia 4.5 z 156 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • dodanie jajek i cukru do rozczynu 1. CIASTO: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, 4 łyżki mąki oraz drożdże. Połączone składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąki.
  • wyrośnięte ciasto 2. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. W połowie dodajemy do niego tłuszcz. Gotowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia oraz kruszonkę.
  • wykonanie włębień 3. KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach.
    NADZIENIE: Owoce przepłukujemy i osuszamy. Ciastka oreo kroimy na mniejsze części (każde na 4-6).
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 1,5-2 cm. Z rozwałkowanego wycinamy koła . Wycięte bułeczki przekładamy na przygotowaną blaszkę. W środku każdej za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Uformowane smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • nakładanie nadzienia 4. Na środek każdej wykładamy nadzienie, czyli owoce i ciasteczka.
  • nakładanie kruszonki 5. Wierach drożdżówek posypujemy kruszonką.
    Gotowe drożdżówki pozostawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 min w 180˚C do zrumienia. Gotowe wyjmujemy, studzimy i gotowe.
    Dodatkowo, dla chętnych po upieczeniu można je polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: LenaGotuje IMG_20200519_112552

Deser Oreo

Deser mascarpone z bitą śmietaną i ciasteczkami oreo. Słodki, lekko chrupiący i baaaardzo kaloryczny ;)

kategoria: Desery deser na zimno opublikowany: 19.02.2018 | wyświetlono: 28380 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Marta199401 SAM_0617

Tort oreo

Pyszny tort, który piekę na ważne okazje

kategoria: Ciasta opublikowany: 02.02.2019 | wyświetlono: 16714 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE