Porzeczkowe drożdżówki z oreo

  • wyświetlono: 1410 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Czasem słyszę, że wypieki z porzeczkami nie wszystkim smakują, zwłaszcza jeśli chodzi o najmłodszych. Nie każdemu odpowiada ich kwaśny smak. Ale i na to jest rada. Do nadzienia drożdżówek poza owocami użyłam słodkie ciasteczka oreo. Na takie drożdżówki nie zabrakło już chętnych:).

Jaga85
  • 16 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
• 0,5 kg mąki tortowej,
• 0,5 szklanki mąki kokosowej,
• 250 ml mleka,
• 5 dag świeżych drożdży,
• 0,5 szklanki cukru,
• 12 dag margaryny,
• Szczypta soli,
• 4 jajka,
Dodatkowo:
• Jajko do smarowania drożdżówek
Nadzienie:
• Około 300 gram czerwonej porzeczki,
• 1 opakowanie ciastek oreo
Kruszonka:
• 4 łyżki mąki,
• 4 łyżki cukru,
• Około 7 dag masła

Sposób przygotowania przepisu:

Porzeczkowe drożdżówki z oreo

  • dodanie jajek i cukru do rozczynu1. CIASTO: Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, 4 łyżki mąki oraz drożdże. Połączone składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąki.
  • wyrośnięte ciasto2. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. W połowie dodajemy do niego tłuszcz. Gotowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia oraz kruszonkę.
  • wykonanie włębień3. KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach.
    NADZIENIE: Owoce przepłukujemy i osuszamy. Ciastka oreo kroimy na mniejsze części (każde na 4-6).
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 1,5-2 cm. Z rozwałkowanego wycinamy koła . Wycięte bułeczki przekładamy na przygotowaną blaszkę. W środku każdej za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Uformowane smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • nakładanie nadzienia4. Na środek każdej wykładamy nadzienie, czyli owoce i ciasteczka.
  • nakładanie kruszonki5. Wierach drożdżówek posypujemy kruszonką.
    Gotowe drożdżówki pozostawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 min w 180˚C do zrumienia. Gotowe wyjmujemy, studzimy i gotowe.
    Dodatkowo, dla chętnych po upieczeniu można je polukrować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserciasteczkakruszonkadrożdzówkidrożdżowe ciastooreoporezczka

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto porzeczkowe

Dodane przez: czekoladka

Ciasto porzeczkowe z masą serową

Ciasto porzeczkowe jest delikatne,...

Mulatek z ciasteczkami Oreo - bez pieczenia

Dodane przez: rena123

Mulatek z ciasteczkami Oreo - bez pieczenia

Bardzo smaczne i efektowne ciasto...

Sernik Oreo z porzeczkami

Dodane przez: Pyrkagotuje

Sernik oreo z porzeczkami

Orzeźwiający sernik Oreo na białej...

sernik oreo

Dodane przez: elka72

Sernik z ciasteczkami oreo

Smaczny i efektowny sernik

Sernik niebiański – oreo z granatem

Dodane przez: agatab

Sernik niebiański – oreo z granatem

Sernik to jedno z moich ulubionych...

Tort oreo z lentilkami

Dodane przez: ilona83

TORT OREO Z LENTILKAMI

Wspaniały,lekki torcik na bazie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE