Czarnina z gęsiny

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

U nas dziś na obiad poleca się czarnina i nie to z kaczki lecz właśnie z gęsi i to swojskiej bez żadnej chemii . Wiem większość ludzi nienawidzi tego dania ale po co piszą takie komentarze jak fuj czy inne tego typu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg porcji z gęsi,
    2 średnie marchewki 150 g,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam od mamy ),
    1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej,
    1 łyżka cukru,
    3 łyżki octu,
    4 liście laurowe,
    8 ziarenek ziela angielskiego,
    0,5 litra krwi ( miałam z 4 gęsi ),
    1 łyżka mąki pszennej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Czarnina z gęsiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czarnina 1. Na początek przygotowane mięso z gęsi ( ja miałam z dwóch ) dokładnie umyć i wymoczyć w zimnej wodzie. Następnie do garnka wlać trzy litry wody i dodać wymoczone mięso ( u nas część ze skrzydeł, szyja, łapki, żołądki, serca, wątroby oraz kawałki chudego mięsa z piersi ),dodać pokrojoną dowolnie marchew i całość od zagotowania się gotować na bardzo wolnym ogniu tak jak rosół aby tylko pyrkotało. W czasie wolnego gotowania dodać suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie liście laurowe i przyprawę uniwersalną.
  • czarnina 2. Gotowany wywar z mięsa gęsi na bardzo wolnym ogniu gotować tak długo aż mięso na kościach zacznie od nich odchodzić, wtedy gotowe mięso wyjąć z gotującego się wywaru. W międzyczasie gdy wywar jeszcze się gotuje przygotować krew, przelać ją do dużego pojemnika dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek lub zmiksować używając blender.
  • czarnina 3. Gdy mamy już wyjęte wszystkie mięso z wywaru rosołowego wtedy wlać przygotowaną krew zwiększyć ogień i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby krew się nie zważyła. Wlaną krew gotować wraz z wywarem na średnim ogniu cały czas mieszając przez dziesięć minut. W trakcie gotowania doprawić cukrem oraz wlać ocet według swego smaku. Czarninę podawać kto z czym lubi u nas dziś z małym makaronem kolanka.
  • czarnina 4. Czarnina podana z makaronem, ryżem czy ziemniakami smakuje obłędnie. Niektórzy ludzie uwielbiają ta zupę z szarymi kluskami ziemniaczanymi ale to już zależy od gust i upodobań. Moją ugotowana własnoręcznie czarninę podałam z makaronem drobnym kolanka oraz kawałkiem gotowanego mięsa i nic do szczęścia więcej mi nie potrzeba a rodzinka po prostu w niebo wzięta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

CZARNINA

To może cię zainteresować