Sernik z rosą-kremowy, nie opada, zawsze się udaje (stary rodzinny przepis) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dajemy składniki na ciasto, białka odkładamy do piany. Zagniatamy ciasto, wykładamy nim dno blaszki, blaszkę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Następnie przygotowujemy masę serową.
Do miski dajemy 2 całe jajka i 2 żółtka (białka odkładamy do piany).
Dodajemy do nich 3/4 szkl cukru i cukier waniliowy i ucieramy na jasną masę.
Następnie do tej masy dodajemy stopniowo zmielony ser. Wszystko miksujemy.
Następnie dodajemy olej, mleko, 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g i wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy serowej.
Taką masę wykładamy na ciasto.
Wyrównujemy i pieczemy około 40-45 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Około 5 minut przed upłynięciem 45 minut ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo pół szklanki cukru. Miksujemy do jego rozpuszczenia.
Po upłynięciu 45 minut pieczenia wyciągamy sernik z piekarnika (jego brzegi powinny być ładnie zezłocone)
i wykładamy na gorący sernik pianę, wyrównujemy, możemy zrobić wzorek widelcem
i jeszcze zapiekamy około 10-15 minut w temp 170 stopni. Piana ma się tylko ściąć, nie przypiekamy jej mocno, ma być jasna.
sernik wyciągamy z piekarnika i studzimy.
W czasie studzenia na pianie pojawią się złote kropelki.
Ostudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Gdy się dobrze schłodzi można kroić.
Komentarze