Sernik z rosą-kremowy, nie opada, zawsze się udaje (stary rodzinny przepis)

4.19 (264 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszny sernik z rosą

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • blaszka 25x35cm
    ***Szklanka u mnie to zawsze 250ml***
    CIASTO

    -1,5 szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -cukier waniliowy 8g
    -0,5 szkl cukru pudru
    -150g miękkiego masła
    -3 żółtka (białka odkładamy do piany)

    MASA SEROWA

    -1200g sera białego półtłustego
    -125ml oleju
    -3/4 szkl mleka
    -1 budyń śmietankowy bez cukru
    -cukier waniliowy
    -3/4 szkl cukru
    -2 jajka
    -2 żółtka (białka do piany)

    PIANA

    -0,5 szkl cukru
    -5 białek
Wystaw ocenę:

4.19 (264 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik z rosą

Sernik z rosą-kremowy, nie opada, zawsze się udaje (stary rodzinny przepis) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik z rosą 1. Do miski dajemy składniki na ciasto, białka odkładamy do piany. Zagniatamy ciasto, wykładamy nim dno blaszki, blaszkę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    Następnie przygotowujemy masę serową.
    Do miski dajemy 2 całe jajka i 2 żółtka (białka odkładamy do piany).
    Dodajemy do nich 3/4 szkl cukru i cukier waniliowy i ucieramy na jasną masę.
    Następnie do tej masy dodajemy stopniowo zmielony ser. Wszystko miksujemy.
    Następnie dodajemy olej, mleko, 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g i wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy serowej.
    Taką masę wykładamy na ciasto.
    Wyrównujemy i pieczemy około 40-45 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu.
    Około 5 minut przed upłynięciem 45 minut ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo pół szklanki cukru. Miksujemy do jego rozpuszczenia.
    Po upłynięciu 45 minut pieczenia wyciągamy sernik z piekarnika (jego brzegi powinny być ładnie zezłocone)
    i wykładamy na gorący sernik pianę, wyrównujemy, możemy zrobić wzorek widelcem
    i jeszcze zapiekamy około 10-15 minut w temp 170 stopni. Piana ma się tylko ściąć, nie przypiekamy jej mocno, ma być jasna.
    sernik wyciągamy z piekarnika i studzimy.
    W czasie studzenia na pianie pojawią się złote kropelki.
    Ostudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Gdy się dobrze schłodzi można kroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować