Ciasto zebra - najlepszy przepis! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem
2. Po ubiciu białek dodajemy po jednym zółtku i mieszamy na malych obrotach
3. Do ubitych bialek z zoltkami dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
4. Potem kolejno partiami dodajemy wodę gazowaną i olej - i tak do wykończenia składnikow
5. Gotowa mase dzielimy na dwie czesci - do jednej czesci dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy, do drugiej dodajemy 3 łyżki kakao i mieszamy
6. Tak przygotowane masy porcjami przelewamy do wylozonej papierem tortownicy - raz lyzka masy bialej, raz ciemnej. I tak do wykonczenia jednej i drugiej masy.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku gora-dol w 180 stopniach do suchego patyczka
Komentarze