Do kawy a nawet herbaty idealny.Rozpływający się w ustach, lekki i puszysty. Najlepszy i najprostszy. Po prostu marzenie. Sam zapach kusi by zjeść cały placek.
60 min
Składniki:
Składniki:
- 9 śliwek z kompotu lub świeżych
- 6 małych jaj
- 1 łyżka lnu
- szczypta soli
- 250 g. mąki
- 100 g. cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka ekstraktu z cytryny
- 100 g. rodzynek
- 1/2 szkl. wody
Cytrynowo śliwkowy placek z rodzynkami i lnem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalać wodą i odstawić na 30 min.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder i miksować na małych obrotach. Następnie dodać żółtka, sok z cytryny i ekstrakt, dalej miksując.
2.Do ciasta dodać odsączone z wody rodzynki i len. Następnie 2-ma partiami przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką, tak aby piana (ciasto) nie opadła.
3.Formę od keksówki (można użyć do pieczenia chleba) wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Potrząsnąć formą aby ciasto wyrównało się. Na wierzch ułożyć odsączone od soku śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 40 min, do suchego patyczka.
Komentarze