Cytrynowo śliwkowy placek z rodzynkami i lnem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Do kawy a nawet herbaty idealny.Rozpływający się w ustach, lekki i puszysty. Najlepszy i najprostszy. Po prostu marzenie. Sam zapach kusi by zjeść cały placek.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 9 śliwek z kompotu lub świeżych
    - 6 małych jaj
    - 1 łyżka lnu
    - szczypta soli
    - 250 g. mąki
    - 100 g. cukru pudru
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1 łyżka ekstraktu z cytryny
    - 100 g. rodzynek
    - 1/2 szkl. wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Placek Desery

Cytrynowo śliwkowy placek z rodzynkami i lnem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać wodą i odstawić na 30 min.

    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder i miksować na małych obrotach. Następnie dodać żółtka, sok z cytryny i ekstrakt, dalej miksując.
  • 2. Do ciasta dodać odsączone z wody rodzynki i len. Następnie 2-ma partiami przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką, tak aby piana (ciasto) nie opadła.
  • 3. Formę od keksówki (można użyć do pieczenia chleba) wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Potrząsnąć formą aby ciasto wyrównało się. Na wierzch ułożyć odsączone od soku śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 40 min, do suchego patyczka.

    Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować