Placek kokosowo- orzechowy z pijanymi rodzynkami

4.5 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Troszkę pracochłonny ale wspaniały w smaku placek tortowy z moczonymi w alkoholu rodzynkami. Na rodzinne spotkania i świąteczne imprezy.

Składniki:

  • Na blaszkę 24x36cm

    Placek kokosowy:
    7 białek
    150g cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200g wiórek kokosowych
    1 łyżka bułki tartej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Placek orzechowy:
    4 jajka
    4 łyżki zmielonych orzechów
    3 łyżki bułki tartej
    4 łyżki cukru kryształu
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem czekoladowy:
    300g margaryny (np. Kasia lub Palma)
    1 szklanka cukru pudru
    1 nutella (ok 350g) lub inny krem czekoladowy
    2 łyżki spirytusu

    Krem orzechowy:
    120g masła
    10 dkg orzechów
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru kryształu

    Polewa rodzynkowa:
    400g rodzynek
    3/4 szklanki spirytusu (ewentualnie wódki)
    1 czekolada mleczna
    1 czekolada gorzka
    100g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek kokosowo- orzechowy z pijanymi rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placek kokosowy:
    Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier kryształ i ubijać do rozpuszczenia cukru na wolnych obrotach. Następnie dodać proszek do pieczenia wymieszany z wiórkami kokosowymi oraz bułką tartą lub mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać na wyłożoną papierem formę i piec ok 20 minut w temp. 180st C. Po ostudzeniu przeciąć na dwa blaty.
  • 2. Placek orzechowy:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Do piany stopniowo dodawać cukier kryształ oraz żółtka. Mąkę łączymy z orzechami oraz bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i powoli lecz dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy do suchego patyczka ok pół godziny w temp. 180st C. Ostudzony placek orzechowy również dzielimy na dwa blaty.
  • 3. Kremy:

    Czekoladowy
    Margarynę ucieramy do białości wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce kremu aż do całkowitego wykorzystania. Na końcu wcieramy w masę spirytus.

    Orzechowy
    Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów.
  • 4. Polewa rodzynkowa:
    Obrane z ogonków rodzynki zalewamy spirytusem i pozostawiamy do nasączenia na całą noc. Od czasu do czasu mieszamy.
    Na drugi dzień rodzynki odsączamy z alkoholu.
    Masło topimy wraz z czekoladą gorzką oraz mleczną. Dodajemy odsączone rodzynki oraz 3 łyżki pozostałego z moczenia spirytusu.
  • 5. Przełożenie:
    Placek orzechowy- 1/2 kremu czekoladowego- placek kokosowy- krem orzechowy- placek kokosowy- pozostały krem czekoladowy- placek orzechowy- polewa rodzynkowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować