Placek kokosowo- orzechowy z pijanymi rodzynkami

  • wyświetlono: 1097 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Troszkę pracochłonny ale wspaniały w smaku placek tortowy z moczonymi w alkoholu rodzynkami. Na rodzinne spotkania i świąteczne imprezy.

Joanna Tokarz

Składniki

Na blaszkę 24x36cm

Placek kokosowy:
7 białek
150g cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g wiórek kokosowych
1 łyżka bułki tartej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Placek orzechowy:
4 jajka
4 łyżki zmielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
300g margaryny (np. Kasia lub Palma)
1 szklanka cukru pudru
1 nutella (ok 350g) lub inny krem czekoladowy
2 łyżki spirytusu

Krem orzechowy:
120g masła
10 dkg orzechów
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru kryształu

Polewa rodzynkowa:
400g rodzynek
3/4 szklanki spirytusu (ewentualnie wódki)
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
100g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Placek kokosowo- orzechowy z pijanymi rodzynkami

  • 1. Placek kokosowy:
    Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier kryształ i ubijać do rozpuszczenia cukru na wolnych obrotach. Następnie dodać proszek do pieczenia wymieszany z wiórkami kokosowymi oraz bułką tartą lub mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać na wyłożoną papierem formę i piec ok 20 minut w temp. 180st C. Po ostudzeniu przeciąć na dwa blaty.
  • 2. Placek orzechowy:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Do piany stopniowo dodawać cukier kryształ oraz żółtka. Mąkę łączymy z orzechami oraz bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i powoli lecz dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy do suchego patyczka ok pół godziny w temp. 180st C. Ostudzony placek orzechowy również dzielimy na dwa blaty.
  • 3. Kremy:

    Czekoladowy
    Margarynę ucieramy do białości wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce kremu aż do całkowitego wykorzystania. Na końcu wcieramy w masę spirytus.

    Orzechowy
    Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów.
  • 4. Polewa rodzynkowa:
    Obrane z ogonków rodzynki zalewamy spirytusem i pozostawiamy do nasączenia na całą noc. Od czasu do czasu mieszamy.
    Na drugi dzień rodzynki odsączamy z alkoholu.
    Masło topimy wraz z czekoladą gorzką oraz mleczną. Dodajemy odsączone rodzynki oraz 3 łyżki pozostałego z moczenia spirytusu.
  • 5. Przełożenie:
    Placek orzechowy- 1/2 kremu czekoladowego- placek kokosowy- krem orzechowy- placek kokosowy- pozostały krem czekoladowy- placek orzechowy- polewa rodzynkowa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylakrem czekoladowyplacek kokosowyz rodzynkamiświąteczne ciastaz alkoholemplacek orzechowyprzepis_miesiąca1000z zeszytu mamyrodzynki w alkoholupijany placek

Komentarze

Podobne przepisy

placek luksusowy z masą orzechową

Dodane przez: mariosylwia

Placek luksusowy z masą orzechowa

Ciasto z makiem, kokosem i orzechami,...

gotowe

Dodane przez: ziutula

babka kokosowa ucierana z rodzynkami

ciasto jest lekkie, nie za suche...

Dodane przez: Lidex12

Placek owsiany z rodzynkami

Placek ten to najlepszy przykład...

Dodane przez: małgorzata239

Ciasto z pianką kokosowo - orzechową

Pyszne, łatwe w przygotowaniu ciasto...

Placek orzechowy

Dodane przez: anet

Placek orzechowy

Jego smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa.

Placek z jabłkami, migdałami i cynamonem

Dodane przez: Świat Wypieków

Placek z jabłkami, migdałami i rodzynkami

Niepozorne z wyglądu ciasto kryje...