Warzywa z cytrynową nutą i pikantną kruszonką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pierwotnie miał to być dodatek do mięs. Okazało się jednak, że takie warzywa smakują świetnie same! Kompozycja może być dowolna np. brukselka, bataty, marchew. Dobrze by wszystkie wybrane warzywa miały podobny czas gotowania. Wtedy danie będzie proste w przygotowaniu, jak to prezentowane.

  • 25 min

Składniki:

  • 1/2 kg brukselki (im mniejsza tym lepsza)
    4 duże ziemniaki
    1/3 szklanki bułki tartej (w zależności od upodobań)
    skórka skrojona z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka imbiru
    2 małe pokruszone suszone papryczki piri piri (lub inne ostre)
    2 łyżki oliwy/oleju lub masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywa z cytrynową nutą i pikantną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę oczyścić, jeśli jest duża przekroić na pół. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Warzywa wraz z cytrynową skórką ugotować (ale nie rozgotować) w posolonej wodzie (ok. 10 min). Brukselkę dobrze jest gotować bez przykrycia, dlatego w tym przypadku, kiedy gotujemy wszystko razem należy zrezygnować z pokrywki. Całość należy odcedzić (cytrynową skórkę wyrzucić). W misce wymieszać bułkę z przyprawami. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dołożyć bułkę tartą i smażyć, ale nie przypalić. Po chwili dołożyć warzywa. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 5-10 minut, w zależności od upodobań. Ja wolę suche "dania" tego typu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować