warzywa pod serową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniały dodatek do mięsa lub samodzielne danie. Moja wersja przepisu Pascala Brodnickiego.

  • 60 min

Składniki:

  • dla 3 osób:
    mały bakłażan,
    dwie małe cukinie,
    czerwona papryka,
    cebula,
    3 ząbki czosnku,
    kilka suszonych pomidorków,
    ok. 1/4 - 1/3 kawałka sera typu feta (do smaku),
    łyżka przecieru pomidorowego (zamiast niego możemy użyć świeżych pomidorów),
    sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka w proszku

    na kruszonkę:
    ok. 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki,
    ok. 100 g mąki,
    ok. 100 g. startego parmezanu,
    sól, pieprz, papryka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Warzywa pod serową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni (czosnek wrzucić pod koniec), doprawić. Gdy będą prawie gotowe dołożyć przecier pomidorowy (można dolać troszkę wody) i wymieszać. Suszone pomidorki pokroić w paseczki, fetę pokruszyć; składniki połączyć z warzywami. Składniki na kruszonkę połączyć i palcami rozetrzeć do konsystencji mokrego piasku (mogą być większe i mniejsze okruchy). Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, nałożyć na nie kruszonkę i zapiekać około 20-30 minut (lub do zrumienienia kruszonki) w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia Sery Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować