Wspaniały dodatek do mięsa lub samodzielne danie. Moja wersja przepisu Pascala Brodnickiego.
60 min
Składniki:
dla 3 osób:
mały bakłażan,
dwie małe cukinie,
czerwona papryka,
cebula,
3 ząbki czosnku,
kilka suszonych pomidorków,
ok. 1/4 - 1/3 kawałka sera typu feta (do smaku),
łyżka przecieru pomidorowego (zamiast niego możemy użyć świeżych pomidorów),
sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka w proszku
na kruszonkę:
ok. 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki,
ok. 100 g mąki,
ok. 100 g. startego parmezanu,
sól, pieprz, papryka w proszku
Warzywa pod serową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni (czosnek wrzucić pod koniec), doprawić. Gdy będą prawie gotowe dołożyć przecier pomidorowy (można dolać troszkę wody) i wymieszać. Suszone pomidorki pokroić w paseczki, fetę pokruszyć; składniki połączyć z warzywami. Składniki na kruszonkę połączyć i palcami rozetrzeć do konsystencji mokrego piasku (mogą być większe i mniejsze okruchy). Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, nałożyć na nie kruszonkę i zapiekać około 20-30 minut (lub do zrumienienia kruszonki) w 190 stopniach.
Komentarze