Cytrynowe muffinki z kremem malinowym

4.49 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cytrynowe muffinki z kremem malinowym

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • puree z malin:
    250g malin
    muffiny:
    (14 szt)
    200 g mąki
    200 g cukru
    125 g masła
    2 jajka
    1/2 szkl mleka
    2 łyżki soku z cytryny
    skórka otarta z 1 cytryny
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    malinowy curd:
    2 jajka
    sok z 1/2 cytryny
    1/4 szkl cukru
    2 łyżki masła
    4 łyżki puree z malin
    krem malinowy:
    120 g białej czekolady
    200 ml śmietany 30%
    1/2 szkl puree z malin
    200 g serka mascarpone
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Krem

Cytrynowe muffinki z kremem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. puree z malin:
    Maliny przekładamy do garnka z 2-3 łyżkami wody i podgrzewamy aż puszczą sok, rozdrabniamy widelcem lub blenderem ,a następnie przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek.
    curd z malin:
    Jajka roztrzepujemy widelcem z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy masa zacznie przybierać konsystencję budyniu dodajemy masło, a następnie część puree z malin.
    muffiny:
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i otartą skórką cytrynową oraz szczypta soli
    Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy po jednym jajku cały czas miksując oraz ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy po łyżce składników suchych na przemian z mlekiem. Masę przelewamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
    krem malinowy:
    Śmietanę podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała. W ciepłej śmietanie rozpuszczamy pokruszona czekoladę, na koniec dodając puree z malin. Studzimy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie masa zgęstnieje. Miksujemy ja z serkiem mascarpone.

    W upieczonych muffinach robimy na środku dziurkę, która napełniamy curdem malinowym. Na wierzchu za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krem malinowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować