Cytrynowe babeczki z kremem malinowym

  • wyświetlono: 499 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Miękkie i puszyste babeczki pieczone na białkach ozdobione lekko kwaskowatym kremem malinowym. Wierzch przyozdabia serduszko z galaretki otoczone serduszkiem z czekolady. Smaczne babeczki, które można przygotować nie tylko z okazji Walentynek.

Mniam1

Składniki

MUFFINKI:

1 szklanka białek
szczypta soli
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju rzepakowego
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 szklanki mąki pszennej

KREM:

1 szklanka musu z malin (z ok 500 g)
1/3 szklanki cukru
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie galaretki malinowej
1 szklanka wody
50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Cytrynowe babeczki z kremem malinowym

  • image-1nsn40j1. Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać stopniowo cukier. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlać mleko, olej i sok z cytryny.
  • image-0b2v3042. Dodać otartą skórkę z cytryny i przesianą mąkę ze spulchniaczami. Delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą łopatki lub na najniższych obrotach miksera. Masą napełniać papilotki do muffinek włożone do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 25 min.
  • image-0340lb63. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić. Całe maliny przełożyć do garnka razem z cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Gorące przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Musu powinna być 1 szklanka. Połączyć z galaretką i odlać od tego 1/4 szklanki, którą wylałam do pojemnika z równym dnem.
  • image-0gflwjs4. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i cały czas miksując wlać wystudzoną galaretkę z malinami. Bardzo gęsty krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wyciskać na wystudzone muffinki. Posypać płatkami czekoladowymi i przyozdobić serduszkami.
  • image-0g5n19i5. Z odłożonej galaretki wyciąć małe serduszka za pomocą wykrawaczki, a czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i rozsmarować na jednej stronie serduszka.
  • image-0gogb1n6. Przykleić wykałaczkę i odstawić, aż czekolada stężeje. Odwrócić galaretki i wycisnąć czekoladę wokół serca, tak żeby konstrukcja czekoladowego serca opierała się na wykałaczce. Pozostawić do stężenia, po czym delikatnie ściągnąć z papieru do pieczenia. Serduszko wbić w środek muffinki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakilatobiałkaMalinyowocewalentynkiserduszkaozdoby z czekoladykrem malinowywykorzystanie białekprzepis_z_olejem_rzepakowymzakochane wypieki

Komentarze

Podobne przepisy

Babeczki jagodowo-cytrynowe z kremem jagodowym

Dodane przez: amaranthrose

Babeczki cytrynowo-jagodowe z kremem jagodowym

Cudowne babeczki z jagodami, lekkim...

Cytrynowe babeczki z lukrem

Dodane przez: akrobatka22

Cytrynowe babeczki z lukrem

Babeczki cytrynowe to wymarzony...

Babeczki ugotowane przez Kuchmistrza

Dodane przez: anemon

Babeczki z kremem cytrynowym i kremem mascarpone

Kruche i delikatne. W sam raz na...

Krem cytrynowy z musem malinowym

Dodane przez: Paulinka698

Orzeźwiający krem cytrynowy z malinowym musem

Aktualnie jestem w ciąży i ostatnio...

Cytrynowe babeczki z kremem i owocami

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Cytrynowe babeczki z kremem i owocami

Kruche i delikatne babeczki z pysznym...

babeczki z kremem cytrynowym z truskawkami

Dodane przez: Bogusiek32

Babeczki z kremem cytrynowym z truskawkami

Babeczki są przepyszne,moje dzieci...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE