Muffinki czekoladowe z kremem malinowym

4.5 (145 ocen)

Czekoladowe muffinki z orzeźwiającym i wyraźnym w smaku kremem malinowym. Na spodzie z małą niespodzianką w postaci czekoladowego ganache.

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    100 g masła
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki kakao

    CZEKOLADOWY GANACHE:

    100 g czekolady gorzkiej
    1/3 szklanki śmietanki 30%

    KREM MALINOWY:

    250 g malin
    250 g serka mascarpone
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka żelatyny
    3 łyżki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Krem

Muffinki czekoladowe z kremem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę kremówkę podgrzewać na palniku do momentu, aż prawie zacznie wrzeć. Zestawić z ognia i zalać połamaną czekoladę. Odstawić na chwile i delikatnie mieszać do momentu uzyskania jednolitego kremu. Wystudzić, a potem wstawić do lodówki na parę godzin. Ganache najlepiej przygotować dzień wcześniej. Z gęstego kremu formować kuleczki o wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski.
  • image-214gl82 2. Muffinki: Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczone masło. Wsypać suche składniki i zmiksować. Na końcu dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto wylewać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i do każdej muffinki włożyć kuleczkę kremu czekoladowego. Do pieczenia idealnie sprawdzą się też silikonowe foremki. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min.
  • image-248bote 3. Krem: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Maliny przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i wlać sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a maliny rozpadną. Przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pestek. Przełożyć powtórnie do garnuszka, dodać rozprowadzoną w łyżce wody mąkę ziemniaczaną i zagotować otrzymując gęsty krem. Zdjąć z ognia i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Przestudzić.
  • 4. W misie miksera umieścić zimny serek mascarpone i zmiksować razem z musem malinowym. Gęsty krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. Muffinkom zrobić na środku otwory i wypełnić kremem, ozdabiając również wierzch. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować