Babeczki z kremem malinowym

5 (1 ocen)

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

kruche babeczki z malinowym wypełnieniem i bezą włoską

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na 20 szt
    babeczki:
    300 g mąki
    150 g masła
    90 g cukru
    3 żółtka
    szczypta soli
    krem malinowy:
    150 g malin
    200 g serka mascarpone
    200 ml śmietany 30%
    120 g białej czekolady
    1 łyżka soku z cytryny
    bezy:
    3 białka
    150 g cukru
    50 ml wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Babeczki z kremem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. babeczki:
    Wszystkie składniki na babeczki przekładamy do miski i szybko zagniatamy.Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremek na babeczki. Foremki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Układamy w nich krążki ciasta i dociskamy do dna. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i usuwamy fasolę, a babeczki podpiekamy przez następne 15 minut aż się zarumienią. Studzimy.
    krem malinowy:
    Maliny podgrzewamy, dusimy aż puszczą sok, a następnie miksujemy i przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek. Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie. Do lekko przestudzonej śmietany z czekoladą dodajemy przetarte maliny. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mus malinowy miksujemy z mascarpone z dodatkiem soku z cytryny.
    bezy:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli i 50 g cukru.
    Resztę cukru zalewamy wodą i gotujemy pilnując termometrem cukierniczym temperatury syropu, musi osiągnąć 120 stopni. Syrop o tej temperaturze wlewamy powoli do miksowanych białek , wlewamy go przy brzegu naczynia w którym miksujemy białka. Miksujemy całość około 10 minut, aby wystudzić białka z ciepłym syropem (na początku białka mogą się rozrzedzić, ale po około 10 minutach zrobią się gęste i błyszczące). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.

    Babeczki napełniamy kremem malinowym (przed nałożeniem kremu opcjonalnie można na dno babeczek nałożyć sam mus malinowy czyli przetarte przez sito maliny), ozdabiamy bezą włoską, którą za pomocą palnika cukierniczego przypiekamy. Na wierzch dodajemy rozmrożone maliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.49 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

muffiny

To może cię zainteresować