Makroniki z kremem malinowym

4.51 (182 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moja pierwsza próba z ciasteczkami, które marzyły mi się od wielu, wielu miesięcy. Muszę przyznać - nie bylo łatwo, ale smak wyjątkowy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:

    15 dag mielonych migdałów
    15 dag cukru pudru
    12 dag białek
    18,5 dag cukru kryształu
    50 ml wody
    barwnik różowy

    KREM MALINOWY:

    12,5 dag maskarpone
    4 dag białej czekolady
    2, 5 dag malin
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Makaroniki Krem

Makroniki z kremem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały i cukier puder przesiać przez sito.
  • 2. Dodać połowę białek i odpowiednią ilość barwnika i wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • 3. W małym naczyniu zagotować wodę z cukrem /15dag/. Nie wolno mieszać!
  • 4. W tym czasie ubić pozostałe białka z resztą cukru kryształu na sztywno.
  • 5. Gdy syrop będzie gęstniał i osiągnie ok 110 stopni cienką strużką wlać do ubitych białek z cukrem.
    Razem ubijać ok 8 min, aż beza wystygnie.
  • 6. Gotową bezę dodajemy na trzy razy do przygotowanej wcześniej masy migdałowej, delikatnie a dokładnie mieszając.
  • mata do makaroników 7. Ciasteczka wyciskać z rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia / pod spód najlepiej użyć wydrukowanego wcześniej szablonu - będzie łatwiej zachować jednakowy kształt ciasteczek/.
  • 8. Po rozłożeniu masy uderzyć blaszką z makaronikami z niewielkiej wysokości, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza.
  • 9. Makaroniki suszyć, do momentu, aż na wierzchu pojawi się delikatna skórka /nie będą się kleić do palca/.
  • 10. Piec w 140 stopniach z termoobiegiem przez ok 17 min. Trzeba kontrolować czas i temperaturę ze względu na różne typy piekarników.
  • 11. Po dokładnym wystudzeniu ściągamy dopiero z papieru do pieczenia, by nie uszkodzić spodów.
  • 12. Serek maskarpone zmiksować dodając roztopioną czekoladę i maliny. Schłodzić.
  • 13. Okrągłą końcówką wyciskać krem na makaroniki, składać po 2 połówki. Trzymać najlepiej w lodówce.

Porady

Barwnika należy dodać zawsze więcej, bo po upieczeniu ciasteczka jaśnieją. Po upieczeniu ciasteczka nie powinny zbrązowieć - za duża temperatura. Inspiracja z internetu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować