Cytrynowa babka ucierana

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Szybka ucierana babka cytrynowa, która nie ma prawa się nie udać! :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    * 5 jaj
    * 30dag cukru pudru
    * 1 margaryna
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 30dag mąki pszennej
    * 1 cytryna

    Lukier:
    * 1 żółtko
    * 15dag cukru pudru
    * Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Cytrynowa babka ucierana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed należy sparzyć cytrynę i włożyć ją do zamrażalnika
    przynajmniej na 12 godzin, żeby dobrze zamarzła.
  • 2. Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem.
  • 3. Następnie dodajemy mąkę i starą na tarce zamarzniętą cytrynę.
  • 4. Na koniec dodajemy ubite białka.
  • 5. Pieczemy około 80 min w temp 150°C.
  • 6. Polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować