Delikatny sernik na każdą okazję dla nawet największych łasuchów.
2 godz.
Składniki:
Spód:
* duża paczka herbatników
Masa serowa:
* 2 kg sera
* 35 dag cukru pudru
* 12 jajek
* ½ margaryny
* 2 cukry waniliowe
* 1 budyń waniliowy
* 1 łyżka mąki pszennej
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* sok z cytryny i pomarańczy
* skórka z cytryny i pomarańczy
* szczypta soli
Dekoracja:
* puszka masy kajmakowej
* kilka herbatników
* 80g orzeszków ziemnych solonych
Sernik z kajmakiem i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Brytfannę 25,5cm x 37,5cm wyłóż sreberkiem do pieczenia i posmaruj margaryną dokładnie. Rozłóż herbatniki.
2.Masa serowa: Miękkie masło ucieram, po chwili dodaję partiami przesiany cukier puder i dalej miksuję aż do otrzymania puszystej masy. Następnie wbijam po jednym żółtku do maślanej masy i dalej ucieram. Po czym stopniowo (po 1 łyżce) dodaję ser twarogowy z wiaderka sok z cytryny i pomarańczy oraz ich skórkę i ponownie ucieram. Na koniec dodaję przesiany budyniowy proszek, sól, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszam. Pozostałe białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączę z serową masą za pomocą dużej drewnianej łyżki.
3.Dokładnie wymieszaną masę serową wykładam na herbatnikowy spód, wyrównuję powierzchnię łyżką i wstawiam do nagrzanego do 160°C piekarnika na ok. 70 minut. Jeśli wierzch sernika zacznie się zbyt szybko rumienić z wierzchu to przykrywam go kawałkiem folii aluminiowej.
4.Po wyciągnięciu z piekarnika czekam aż wystygnie i smaruje jego wierzchnią warstwę masą kajmakową i posypuje rozkruszonymi herbatnikami i orzeszkami ziemnymi.
Komentarze