Cytrynowa babka ucierana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ładna, kolorowa babka na wielkanocny stół.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 25 dag margaryny

    - 1 szklanka cukru

    - 1 szklanka mąki tortowej

    - 1 szklanka mąki ziemniaczanej

    - 4 jajka

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 1 cukier waniliowy

    - 2,5 łyżki soku z cytryny

    - barwniki spożywcze: niebieski, żółty, różowy

    lukier:

    - 1 białko

    - około 1 szklanka cukru pudru

    - barwniki spożywcze: żółty, niebieski, różowy

    dodatkowo:

    - cukrowa posypka w kształcie gwiazdek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna

Cytrynowa babka ucierana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystość.
  • 2. Wbijamy po jednym jajku przy tym ucierając. Dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę ucieramy.
  • 3. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Ucieramy.
  • 4. Ciasto dzielimy na trzy części. Do każdej dodajemy barwnik spożywczy.
  • 5. Formę na babkę smarujemy cieniutko margaryną i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto warstwami. Najpierw dajemy ciasto różowe, później niebieskie i na koniec żółte.
  • 6. Pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach.
  • 7. Lekko przestudzoną, ale ciepłą wyjmujemy z formy.
  • 8. Przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki.
  • 9. Lukier dzielimy na trzy części. Do jednej dajemy żółty barwnik, drugiej niebieski i do trzeciej żółty.
  • 10. Zimną babkę dekorujemy lukrem. Dekorujemy jeszcze cukrowymi gwiazdkami.Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować