Cytrynowa babka ucierana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystość.
2.Wbijamy po jednym jajku przy tym ucierając. Dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę ucieramy.
3.Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Ucieramy.
4.Ciasto dzielimy na trzy części. Do każdej dodajemy barwnik spożywczy.
5.Formę na babkę smarujemy cieniutko margaryną i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto warstwami. Najpierw dajemy ciasto różowe, później niebieskie i na koniec żółte.
6.Pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach.
7.Lekko przestudzoną, ale ciepłą wyjmujemy z formy.
8.Przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki.
9.Lukier dzielimy na trzy części. Do jednej dajemy żółty barwnik, drugiej niebieski i do trzeciej żółty.
10.Zimną babkę dekorujemy lukrem. Dekorujemy jeszcze cukrowymi gwiazdkami.Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe!
Komentarze