Kruche ciasto z malinami na waniliowej pierzynce

  • wyświetlono: 623 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mega kruche ciasto,które rozpieszcza każde podniebienie.Lekka budyniowa pianka o genialnej konsystencji. Uwielbiam ją! A do tego wszystkiego asysta soczystych malin prosto z działki,nad którymi dalej ulokowana jest krucha warstwa ciasta solidnie oprószona cukrem pudrem.Marzeniem nie jednego łasucha!

Ocia2507
  • 150min

Składniki

Składniki na kruche ciasto:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 270 g masła lub margaryny, zimnego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki cukru pudru
• 6 żółtek

Składniki na budyniową piankę
• 9 białek
• 1 szklanka cukru
• 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (po 40 g)
• niecałe 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:
• 500 g malin (poza sezonem sprawdzą się mrożone, ale nie rozmrażamy ich wcześniej)
• cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z malinami na waniliowej pierzynce

  • 1. Na stolnicy wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Następnie dodać, pokrojone w kostkę, masło oraz żółtka, po czym zagnieść całość. Kiedy ciasto będzie idealnie gładkie, podzielić je na dwie części (w proporcjach mniej więcej 3:2 - 60% i 40%) i każdą z nich osobno zawinąć w folię spożywczą. Ciasto schłodzić w zamrażarce co najmniej 10h.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do 170°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spód zetrzeć większą część ciasta, rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć. Podpiec na złoty kolor około 30 minut i wystudzić.
  • 3. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej, ciągle używając wysokich obrotów miksera, powoli dosypywać cukier. Następnie, równie powoli i stopniowo, dodawać proszek budyniowy. Na koniec, cienką strużką wlewać olej - ciągle miksując aż pianka będzie idealnie gładka.
  • Kruche ciasto a na nim pianka i ułożone maliny.4. Podpieczony wcześniej, zimny spód ciasta wyłożyć budyniową piankę. Delikatnie wyrównać po całej powierzchni, po czym ułożyć na niej maliny (najlepiej otworkami do góry), a na koniec lekko docisnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część schłodzonego ciasta i piec ok. 60 minut w temperaturze 150°C.
  • Upieczone ciasto5. Po upieczeniu trzymać je około 10 minut w lekko uchylonym piekarniku i dopiero wystudzić.
  • Gotowe ciasto podane  ze swoimi wszystkimi atutami 6. .Po całkowitym wystudzeniu, ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakilatokruche ciastoMalinypiankacukier pudersezonowebudyń waniliowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kruche z malinami i budyniowa pianką.

Dodane przez: zielony liść

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Ciasto to smakuje wybornie, po...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI POD CHMURKĄ

Ciasto z kruchymi plackami z bezą...

Ciasto kruche z malinami i budyniową pianką

Dodane przez: marlena555

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto połączone z lekką...

image-05lb43b

Dodane przez: mamajagody_2010

Kruche ciasto z malinami i jabłkami

Lubię ciasta z owocami. To ciasto...

Kruche ciasto z malinami i kisielową pianką

Dodane przez: dorota w

Kruche ciasto z malinami i kisielową pianką

Kruche ciasto z malinami i lekką...

Dodane przez: Alicja321

Kruche ciasto z truskawkami pod pierzynką

Pięknie wygląda, a jak smakuje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE