Ucierana babka cytrynowa

4.5 (182 ocen)

Babcine cytrynowe świąteczne ciacho.

Składniki:

  • 6 jaj
    200g cukru pudru
    250g masła
    300g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z jednej dużej cytryny
    3 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Ucierana babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucierana babka cytrynowa. 1. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier puder. Masę łączymy z żółtkami (pojedynczo) oraz skórką z cytryny. Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, partiami dodajemy do masy maślanej. Na koniec dodajemy śmietanę oraz pianę z białek - całość mieszamy szpatułką lub łyżką, ale NIE mikserem.

    Formę do babki smarujemy margaryną i wlewamy do niej surowe ciasto. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować