Zimowy tort cynamonowy z rumem

  • wyświetlono: 1208 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Aromatyczny tort o smaku rumu i cynamonu

viki2903
  • 10 porcje
  • 180min
  • Trudny

Składniki

Składniki:
(forma 24 cm)
biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
poncz:
1 szkl wody
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki ciemnego rumu
krem:
1,5 szkl mleka
1/3 szkl śmietany 30%
3/4 szkl cukru
1/3 szkl mąki pszennej (+1/2 szkl wody)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
340 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki ciemnego rumu
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania przepisu:

Zimowy tort cynamonowy z rumem

  • 1. Przygotowanie:
    biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy wlewamy olej i delikatnie mieszamy. Obydwie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a potem przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy do formy oprószonej mąką. Pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 minut.
    Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.
    poncz:
    Wodę gotujemy z cukrem. Kiedy lekko zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i rum. Studzimy.
    krem:
    Mleko gotujemy ze śmietaną i cukrem. Mąkę rozrabiamy w 1/2 szkl wody i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do uzyskania budyniu. Budyń studzimy.
    Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę i dodajemy do niej partiami ostudzony budyń. Na końcu do masy dodajemy ekstrkat waniliowy, rum i cynamon.
    Z powstałej masy odkładamy 1/3 (posłuży do dekoracji) , a do reszty dodajemy skórkę pomarańczową.

    Wykonanie:
    Pierwszy blat polewamy ponczem, przykrywamy połową masy, wyrównujemy i przykrywamy następnym blatem ciasta. Biszkopt nasączamy ponczem, nakładamy pozostała część masy i przykrywamy trzecim blatem.Górny biszkopt też polewamy ponczem.
    Wierzch oraz boki tortu smarujemy 1/3 masy bez skórki pomarańczowej, którą zostawiliśmy do dekoracji. Tort wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortrumcynamonbiszkoptświętaboże narodzeniekrem do tortu

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto w piekarniku

Dodane przez: eva3075

CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI

Proponuję szybkie i bardzo dobre...

krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami

Dodane przez: kasienka1987

krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami

delikatna,lśniąca masa , idealna...

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne).

Dodane przez: Di bloguje

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne)

Ciasto jest niezwykle aromatyczne...

Keks świąteczny  z bakaliami, rumem i białą czekoladą

Dodane przez: ewaeu

Keks świąteczny z bakaliami, rumem i białą...

U nas cieszy się ogromnym powodzeniem,...

cynamonowe ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: suzana

CYNAMONOWE CIASTO Z RABARBAREM

Ciasto stworzone na potrzebę wykorzystania...

Tradycyjny drożdżowiec

Dodane przez: smakmonika

Tradycyjny drożdżowiec z rumem

Wyśmienite ciasto na każdą okazję.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE