Zimowy tort cynamonowy z rumem

  • wyświetlono: 1051 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Aromatyczny tort o smaku rumu i cynamonu

viki2903
  • 10 porcje
  • 180min
  • Trudny

Składniki

Składniki:
(forma 24 cm)
biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
poncz:
1 szkl wody
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki ciemnego rumu
krem:
1,5 szkl mleka
1/3 szkl śmietany 30%
3/4 szkl cukru
1/3 szkl mąki pszennej (+1/2 szkl wody)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
340 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki ciemnego rumu
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania przepisu:

Zimowy tort cynamonowy z rumem

  • 1. Przygotowanie:
    biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy wlewamy olej i delikatnie mieszamy. Obydwie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a potem przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy do formy oprószonej mąką. Pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 minut.
    Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.
    poncz:
    Wodę gotujemy z cukrem. Kiedy lekko zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i rum. Studzimy.
    krem:
    Mleko gotujemy ze śmietaną i cukrem. Mąkę rozrabiamy w 1/2 szkl wody i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do uzyskania budyniu. Budyń studzimy.
    Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę i dodajemy do niej partiami ostudzony budyń. Na końcu do masy dodajemy ekstrkat waniliowy, rum i cynamon.
    Z powstałej masy odkładamy 1/3 (posłuży do dekoracji) , a do reszty dodajemy skórkę pomarańczową.

    Wykonanie:
    Pierwszy blat polewamy ponczem, przykrywamy połową masy, wyrównujemy i przykrywamy następnym blatem ciasta. Biszkopt nasączamy ponczem, nakładamy pozostała część masy i przykrywamy trzecim blatem.Górny biszkopt też polewamy ponczem.
    Wierzch oraz boki tortu smarujemy 1/3 masy bez skórki pomarańczowej, którą zostawiliśmy do dekoracji. Tort wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortrumcynamonbiszkoptświętaboże narodzeniekrem do tortu
 

Komentarze

Podobne przepisy

Keks świąteczny  z bakaliami, rumem i białą czekoladą

Dodane przez: ewaeu

Keks świąteczny z bakaliami, rumem i białą...

U nas cieszy się ogromnym powodzeniem,...

krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami

Dodane przez: kasienka1987

krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami

delikatna,lśniąca masa , idealna...

cynamonowe ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: suzana

CYNAMONOWE CIASTO Z RABARBAREM

Ciasto stworzone na potrzebę wykorzystania...

Tradycyjny drożdżowiec

Dodane przez: smakmonika

Tradycyjny drożdżowiec z rumem

Wyśmienite ciasto na każdą okazję.

Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Piernikowy tort z powidłem i cynamonową śmietanką

Nie ukrywam, że ten tort pyszny...

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne).

Dodane przez: Di bloguje

Ucierane ciasto z rumem i orzechami (korzenne)

Ciasto jest niezwykle aromatyczne...