Tarta z borówkami

4.5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z serkiem mascarpone i borówkami

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche:
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru brązowego
    150 gr zimnego masła
    1 żółtko
    3 łyżki zimnej wody
    Składniki na masę:
    1 biała czekolada
    serek mascarpone (250 gr)
    białko od ciasta kruchego
    1 jajko
    Dodatkowo:
    300 gr borówek
    1 galaretka dowolna
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Tarta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto kruche przekładamy do miseczki, siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto kruche, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
    W tym czasie przygotowujemy formę do tarty, rozłożyć papier do pieczenia.
    Piekarnik nagrzać do 170 *
    Ciasto wyjąć z lodówki rozłożyć rękami na przygotowaną formę. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do serka mascarpone, dodać białko i jedno całe jajko, wszystko zmiksować na jednolitą masę. Wylać na podpieczony spód ciasto kruchego i zapiekać jeszcze ok 25 minut.
    Wystudzone ciasto udekorować borówkami.
    Można dodatkowo tartę polać tężejącą galaretką rozpuszczoną w jednej szklance wody.

Porady

Ciasto przed pieczeniem zawsze nakłuwam widelcem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować