Tarta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto kruche przekładamy do miseczki, siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto kruche, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy formę do tarty, rozłożyć papier do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170 *
Ciasto wyjąć z lodówki rozłożyć rękami na przygotowaną formę. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do serka mascarpone, dodać białko i jedno całe jajko, wszystko zmiksować na jednolitą masę. Wylać na podpieczony spód ciasto kruchego i zapiekać jeszcze ok 25 minut.
Wystudzone ciasto udekorować borówkami.
Można dodatkowo tartę polać tężejącą galaretką rozpuszczoną w jednej szklance wody.
Komentarze