Cynamonki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Drożdżowe cynamonki to pyszny pomysł na szybką przekąskę :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    600g mąki
    100g cukru
    14g suchych drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    100g roztopionego masła
    300ml mleka
    2 jajka

    Dodatkowo:
    150g miękkiego masła
    150g cukru
    2łyżeczki cynamonu
    1 jajko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta

Cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą. Mleko lekko podgrzać i dodać wraz z roztopionym masłem i jajkami do pozostałych składników. Zagnieść ciasto tak, by odchodziło od ręki, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
    Po tym czasie krotko wyrobić ciasta, rozwałkować na prostokąt (grubość około 5mm). Prostokąt wysmarować miękkim masłem, cukier i cynamon wymieszać razem i oprószyć mieszanką wysmarowany prostokąt. Ciasto ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku, powstały rulon pokroić na 16 części. Pokrojone kawałki ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 30 min. Jajko roztrzepać z jedną łyżką mleka i posmarować cynamonki. Piec 25 - 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować