1.Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą. Mleko lekko podgrzać i dodać wraz z roztopionym masłem i jajkami do pozostałych składników. Zagnieść ciasto tak, by odchodziło od ręki, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie krotko wyrobić ciasta, rozwałkować na prostokąt (grubość około 5mm). Prostokąt wysmarować miękkim masłem, cukier i cynamon wymieszać razem i oprószyć mieszanką wysmarowany prostokąt. Ciasto ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku, powstały rulon pokroić na 16 części. Pokrojone kawałki ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 30 min. Jajko roztrzepać z jedną łyżką mleka i posmarować cynamonki. Piec 25 - 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Komentarze