• 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne drożdżówki, które skradną nie jedno serce :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO :

    1 szklanka letniego mleka
    2 jajka
    4 szklanki mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    125 g masła, roztopionego
    40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych
    szczypta soli

    NADZIENIE :

    60 g masła, roztopionego
    pół szklanki cukru
    kilka łyżeczek cynamonu
    rodzynki (opcjonalnie)
    białko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Ciastka

Cynamonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 2 godziny).
  • 2. Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, ponownie krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi - w tym momencie można dodać również rodzynki. Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) zachowując odstępy - sporo urosną. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Porady

Ciasto nie będzie gęste, ale spokojnie da się je później rozwałkować. Zalecane jest przestrzeganie porcji podanych w przepisie, im mniej maki tym drożdżówki będą bardziej miękkie, jak widać na zdjęciu kombinacje nadzienia są dowolne , smakują cudownie zarówno z cynamonem jak i dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować