Sałatka z grillowanym bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana pokroić w plastry, posolić, odstawić na kilkanaście minut aż puści sok. Wytrzeć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do miski, wymieszać z kilkoma łyżkami oleju. Odstawić na kilka minut. Podobnie postąpić z pomidorkami. Bakłażana grillować na patelni grillowej po ok. 4-5 minut z obu stron. Do ostatniej porcji dodać ząbki czosnku w skórkach. Na koniec wrzucić na kilka minut pomidorki. Bakłażana pokroić na duże kawałki. Przełożyć do salaterki, dodać natkę, miętę, obrany i posiekany czosnek oraz pokrojoną w małą kostkę fetę. Dodać ocet balsamiczny, przyprawić, wrzucić pomidorki, delikatnie wymieszać. Podawać z bagietkę lub innym świeżym pieczywem lub do grillowanego mięsa.
Komentarze