Cukinik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cukinik czyli ciasto z masą cukiniową.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche
    2,5 szkl.mąki pszennej
    0,5 szkl.cukru pudru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 żółtka
    margaryna

    Masa cukinowa
    2 średniej wielkości cukinie
    3/4 szkl. cukru
    1,5 łyżeczki kwasu cytrynowego
    galaretka gruszkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Cukinik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i kwaskiem, odstawić na 2 godziny, przemieszać. W tym czasie zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Włożyć do lodówki.
  • 2. Powstałą w cukinii wodę odlać, a cukinię włożyć do garnka i dusić do miękkości. Następnie zblendować i do gorącej masy wsypać galaretkę. Wymieszać.
  • 3. Kruche ciasto wyłożyć na blachę, następnie nałożyć chłodną masę cukiniową.
    Na wierzch posypać kruszonką.

Porady

Na wyłożone ciasto kruche oraz na masę cukioniową można posypać trochę kaszy manny, by sok z masy nie przeszedł do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować