Babcine amoniaczki

4.31 (197 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, kruche ale delikatne amoniaczki z przepisu mojej babci.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
    0,5 szklanki cukru + cukier do dekoracji
    0,5 kostki margaryny (oczywiście można użyć masła – w oryginale mam margarynę)
    1 łyżka smalcu
    3 żółtka (białka potrzebne do smarowania przed pieczeniem)
    0,5 łyżki amoniaku
    mąka (mąki dodaje się tyle, ile rano zabierze ciasto, jest to zazwyczaj ok. 300-400g)
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.31 (197 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Ciastka

Babcine amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i smalec roztopiamy i lekko schładzamy.

    Dodajemy śmietanę, żółtka, cukry i amoniak, rozczyniamy, zostawiamy na noc.

    Rano dodajemy tyle mąki ile przyjmie ciasto.

    Z ciasta wykrawamy dowolne kształty (najczęściej kółka, lub kółka z dziurką w środku), smarujemy białkiem, maczamy w cukrze i pieczemy do złotego koloru.

Porady

Zazwyczaj nie wystarcza ciastek z jednej porcji dlatego podwajam te składniki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak Cukier

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować