Pyszne, kruche ale delikatne amoniaczki z przepisu mojej babci.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
0,5 szklanki cukru + cukier do dekoracji
0,5 kostki margaryny (oczywiście można użyć masła – w oryginale mam margarynę)
1 łyżka smalcu
3 żółtka (białka potrzebne do smarowania przed pieczeniem)
0,5 łyżki amoniaku
mąka (mąki dodaje się tyle, ile rano zabierze ciasto, jest to zazwyczaj ok. 300-400g)
cukier waniliowy
Babcine amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę i smalec roztopiamy i lekko schładzamy.
Dodajemy śmietanę, żółtka, cukry i amoniak, rozczyniamy, zostawiamy na noc.
Rano dodajemy tyle mąki ile przyjmie ciasto.
Z ciasta wykrawamy dowolne kształty (najczęściej kółka, lub kółka z dziurką w środku), smarujemy białkiem, maczamy w cukrze i pieczemy do złotego koloru.
Porady
Zazwyczaj nie wystarcza ciastek z jednej porcji dlatego podwajam te składniki :)
Komentarze