Babcine amoniaczki

  • wyświetlono: 8771 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszne, kruche ale delikatne amoniaczki z przepisu mojej babci.

11
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

0,5 szklanki kwaśnej śmietany
0,5 szklanki cukru + cukier do dekoracji
0,5 kostki margaryny (oczywiście można użyć masła – w oryginale mam margarynę)
1 łyżka smalcu
3 żółtka (białka potrzebne do smarowania przed pieczeniem)
0,5 łyżki amoniaku
mąka (mąki dodaje się tyle, ile rano zabierze ciasto, jest to zazwyczaj ok. 300-400g)
cukier waniliowy

Sposób przygotowania przepisu:

Babcine amoniaczki

  • 1. Margarynę i smalec roztopiamy i lekko schładzamy.

    Dodajemy śmietanę, żółtka, cukry i amoniak, rozczyniamy, zostawiamy na noc.

    Rano dodajemy tyle mąki ile przyjmie ciasto.

    Z ciasta wykrawamy dowolne kształty (najczęściej kółka, lub kółka z dziurką w środku), smarujemy białkiem, maczamy w cukrze i pieczemy do złotego koloru.

Porady

Zazwyczaj nie wystarcza ciastek z jednej porcji dlatego podwajam te składniki :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkacukierkrucheamoniaczki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasteczka  "Amoniaczki"

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Ciastka „Amoniaczki”

Ciastka „Amoniaczki” to niezwykle...

Amoniaczki

Dodane przez: tunka

CIASTECZKA „AMONIACZKI”

Przepis kojarzy mi się niezmiennie...

ciasteczka amoniaczki

Dodane przez: gogusia

Ciasteczka amoniaczki

Ciasteczka mojego dzieciństwa,...

image-0l15jx9

Dodane przez: joanna90

Ciastka "Amoniaczki"

Ciastka "Amoniaczki" to ulubione...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Puchate amoniaczki

Jeśli ktoś nie boi się zapachu...

Ciasteczka amoniaczki

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasteczka amoniaczki

to stary jak świat przepis na proste...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE