Orzechowe crumble z jabłkami

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna orzechowa, maślana kruszonka i miękkie jabłka z cynamonem. Crumble to jeden z najprostszych i najpyszniejszych deserów jakie znam. Podany na ciepło z gałką ulubionych lodów lub kleksem śmietany czy jogurtu gwarantuje niezwykłe doznania smakowe.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (na 4 porcje):
    Kruszonka:
    150 g mąki
    50 g orzechów włoskich
    100 g zimnego masła
    80 g cukru
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    4 duże jabłka
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    Do podania:
    4 gałki ulubionych lodów (lub zimna, gęsta śmietana, jogurt grecki)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Desery z owocami Crumble

Orzechowe crumble z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy rozdrobnić w malakserze. Mąkę połączyć z orzechami, solą i cukrem, dodać zimne masło i posiekać. Zagnieść ręcznie lub w robocie kruszonkę. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na większą kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Jabłka rozłożyć do kokilek wysmarowanych masłem. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Podawać na ciepło z lodami lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować