Puszysty placuszek z kruszonką i jeżynami

5 (11 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonałe ciasto na deser do skosztowania w gronie rodziny czy znajomych. Wykonanie go to tylko kilka chwil, a radość ogromna, gdy znika z talerzy. 

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    200 g jogurtu naturalnego
    3/4 szklanki oleju
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kruszonka:
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    100 g masła
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    ok . 300 g jeżyn
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki płatków migdałowych
    cukier puder do posypania
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm x 29 cm
Wystaw ocenę:

5 (11 ocen)

Puszysty placuszek z kruszonką i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puszysty placuszek z kruszonką i jeżynami 1. Składniki kruszonki zarabiam palcami aż wytrącą się grudki ciasta, wstawiam do lodówki. Jajka , sól , cukier , cukier waniliowy ubijam na puch, ciągle miksując dodaję olej i jogurt . Zmniejszam prędkość miksera dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Ciasto przekładam na blaszkę. Na cieście układam jeżyny wymieszane z mąką ziemniaczaną , posypuję kruszonką i płatkami migdałowymi, piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto osypuję cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można zrobić z innymi owocami :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować