Crumble ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Crumble ze śliwkami to inaczej śliwki zapiekane pod kruszonką w piekarniku na bazie masła cukru i mąki, ja wzbogaciłam smak o ekstrakt waniliowy. Wyszło pysznie i zapachniało jesienią. Polecam na szybki deserek jest obłędne w smaku! Ja uwielbiam z gałką lodów waniliowych ;)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 10 śliwek węgierek

    Kruszonka:
    100 g mąki pszennej
    50 g cukru kryształu
    50 g masła 82% + łyżeczka
    kilka kropel ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Crumble Kruszonka

Crumble ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwy umyć, wypestkować. Naczynie do zapiekania wysmarować łyżeczką masła. Na dnie naczynia poukładać połówki śliwek.
  • 2. Kruszonka: mąkę, cukier, masło oraz ekstrakt zagnieść w palcach. Posypać po śliwkach.
  • 3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok 20 minut.
  • crumble 4. Podawać ciepłe lub zimne jak kto lubi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować