Owocowe crumble w orzechowej kruszone

5 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczny deser , kolorowe owoce ukryły się pod orzechową , maślaną kruszonką . Uroku i smaku dodają lody , które doskonale tu pasują . Wykonanie nie sprawia trudności i to zaledwie w kilka chwil :)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g owoców , u mnie to 2 łodygi rabarbaru , 2 jabłka , garść borówek , 1 banan
    1 łyżka kisielu cytrynowego
    1 łyżka cukru z ekstraktem wanilii
    Kruszonka :
    1 szklanka mąki pszennej
    100 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru z ekstraktem wanilii
    2 łyżki mielonych orzechów
    1 szczypta soli
    Dodatkowo :
    6 małych kokilek lub 4 większe - posmarowane masłem
    6 gałek lodów
    listki mięty
    płatki migdałowe
    kilka borówek
Wystaw ocenę:

5 (10 ocen)

Zobacz również:

Crumble

Owocowe crumble w orzechowej kruszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owocowe crumble w orzechowej kruszonce 1. Składniki kruszonki zarabiam palcami do uzyskania grudek , wstawiam do lodówki na około 30 minut .
  • Owocowe crumble w orzechowej kruszonce 2. Owoce obieram , oczyszczam , myję , osuszam .
    Rabarbar kroję w paseczki , jabłka i banana w kostkę , dodaję do nich borówki , cukier z wanilią , kisiel , mieszam .
  • Owocowe crumble w orzechowej kruszonce 3. Do kokilek nakładam owoce , zasypuję kruszonką , piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
    Crumble chwilę studzę , podaję z gałką lodów , posypane płatkami migdałowymi , udekorowane listkiem mięty i owocami .

Porady

U mnie szklanka to 300 ml . Crumble możemy podać bez dodatków , np . osypane cukrem pudrem lub tartą czekoladą :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować