1.1 Nagrzać piekarnik do 150 st C. Umieścić 5 naczynek w wysokiej, odpowiedniej wielkości blaszce. Odstawić.
2.2 Ostrym małym nożem przeciąć wzdłuż laskę wanilii, wyskrobać ziarenka do niedużego garnka. (laski nie wyrzucać, możemy włożyć ją w cukier). Dodać śmietankę i podgrzewać na średnim ogniu tak długo, aż się prawie zagotuje, często mieszając. Zdjąć z ognia, odstawić przykryte na ok 15 - 20 minut.
3.3.W misce ubić żółtka z cukrem i likierem - tak długo aż cukier się rozpuści a masa zbieleje. Wlać, mieszając, ciepłą śmietanę. Rozlać masę do przygotowanych foremek.
4.4 Wlać do blaszki gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości naszych naczynek z masą. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut - masa się lekko zetnie.
5.5 Usunąć naczynka z blachy z wodą, ostudzić. W piekarniku włączyć funkcję grill, foremki umieścić ponownie na blaszce (już bez wody), deser posypać drobnym cukrem i wstawić pod grill na 30 -60 sek. do czasu aż cukier się skarmelizuje. Najprościej użyć specjalnej opalarki. Wstawić do lodówki aby ochłodzić. Smacznego!
Komentarze