Crème brûlée

0 (0 ocen)

Pyszny deser. Nie takie to wszystko trudne, a niebo w gębie zagwarantowane!

Składniki:

  • 1 laska wanilii
    400 ml śmietanki 30%
    4 żółtka
    30 - 35 g cukru
    1 łyżka likieru migdałowego lub pomarańczowego (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Crème brûlée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Nagrzać piekarnik do 150 st C. Umieścić 5 naczynek w wysokiej, odpowiedniej wielkości blaszce. Odstawić.
  • 2. 2 Ostrym małym nożem przeciąć wzdłuż laskę wanilii, wyskrobać ziarenka do niedużego garnka. (laski nie wyrzucać, możemy włożyć ją w cukier). Dodać śmietankę i podgrzewać na średnim ogniu tak długo, aż się prawie zagotuje, często mieszając. Zdjąć z ognia, odstawić przykryte na ok 15 - 20 minut.
  • 3. 3.W misce ubić żółtka z cukrem i likierem - tak długo aż cukier się rozpuści a masa zbieleje. Wlać, mieszając, ciepłą śmietanę. Rozlać masę do przygotowanych foremek.
  • 4. 4 Wlać do blaszki gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości naszych naczynek z masą. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut - masa się lekko zetnie.
  • 5. 5 Usunąć naczynka z blachy z wodą, ostudzić. W piekarniku włączyć funkcję grill, foremki umieścić ponownie na blaszce (już bez wody), deser posypać drobnym cukrem i wstawić pod grill na 30 -60 sek. do czasu aż cukier się skarmelizuje. Najprościej użyć specjalnej opalarki. Wstawić do lodówki aby ochłodzić. Smacznego!

Porady

(5 naczynek po ok 100 ml)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować