Crème brûlée

0 (0 ocen)

Aby skosztować tego deseru nie musimy być w francuskiej restauracji. Można go w prosty sposób przygotować w domu.

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 3 żółtka,
    • 1,5 łyżki cukru kryształu,
    • 0,5 laski wanilii,
    • 3 płaskie łyżeczki brązowego cukru na wierzch,
    • Melisa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Crème brûlée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogrzewanie śmietanki 1. Śmietankę przelewamy do garnka. Dodajemy do niej 0,5 łyżki cukru oraz wanilię. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy śmietanka zacznie przy brzegach się gotować zdejmujemy ją z ognia. Ziarenka wanilii wyjmujemy.
  • żółtka przed ubicierm 2. Żółtka przekładamy do garnka. Dokładamy pozostały cukier i lekko ubijamy je (ale nie do białości).
  • Po dodaniu śmietanki 3. Do ubitych wlewamy stopniowo ciepłą śmietankę (po 1-2 łyżce).
  • porcjowanie do kokilek 4. Gotową masę przelewamy do 3 przygotowanych kokilek. Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100˚C. Zapiekamy około 45-50 minut. Podpieczony krem wyjmujemy z piekarnika i schładzamy kilka godzimy (około 4).
  • przed karmelizowaniem cukru brązowego 5. Na każdy zastygnięty deser wykładamy po łyżeczce cukru brązowego. Cukier karmelizujemy za pomocą specjalnego palnika. Z powodu jego braku cukier skartelizowałam wkładają desery powtórnie go rozgrzanego piekarnika.

Porady

Możemy go podać z ulubionymi sezonowymi owocami. Najlepiej smakuje gdy środek jest schłodzony , a chrupka skórka ciepła. To arystokrata wśród francuskich deserów!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować