Te bułeczki przygotowuje się wieczorem, następnego dnia rano piecze, aby na śniadanie delektować się mięciutkimi, pachnącymi cynamonem najsłynniejszymi amerykańskimi bułeczkami śniadaniowymi.
Cinnamon rolls, czyli amerykańskie bułki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: mleko wlać do rondelka, lekko podgrzać, zdjąć z palnika, dodać masło i cukier i mieszać, aż się rozpuszczą.
2.Drożdże i 600 gram mąki przełożyć do miski i wymieszać, stopniowo dolewać mleko z roztopionym masłem i cukrem, dodać sól i cały czas miksować.
3.Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Partiami dodawać pozostałe 100 gram mąki.
4.Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste włożyć je do miski, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
5.W wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i wyłożyć je na blat obsypany mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut, aby odpoczęło.
6.NADZIENIE: cukier brązowy wymieszać z cynamonem. Masło roztopić w rondelku i przestudzić.
7.Po 10 minutach ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Pędzelkiem rozsmarować masło i posypać cukrem z cynamonem.
8.Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i pokroić na 18 równych kawałów. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż podrosną.
9.Piec w nagrzanym do 160*C piekarniku 20-25 minut. Studzić na kratce kuchennej.
Wystudzone bułeczki posmarować glazurą z utartego ze śmietaną cukru pudru.
10.*Przepis na te bułeczki znalazłam na amerykańskiej stronie: http://www.joyofbaking.com/breakfast/CinnamonRollsBuns.html, ja go podaję ze swoimi zmianami.
Komentarze