Cinnamon Rolls, czyli amerykańskie bułki z cynamonem

4.5 (188 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Te bułeczki przygotowuje się wieczorem, następnego dnia rano piecze, aby na śniadanie delektować się mięciutkimi, pachnącymi cynamonem najsłynniejszymi amerykańskimi bułeczkami śniadaniowymi.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 700 gramów
    - drożdże (suche instant): 7 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - masło: 80 gramów
    - cukier: 70 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - sól: 1 szczypta

    - cukier (brązowy): 150 gramów
    - cynamon: 2 łyżki
    - masło: 50 gramów

    - cukier (puder): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Cinnamon rolls, czyli amerykańskie bułki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cinnamon Rolls, czyli amerykańskie bułki z cynamonem 1. CIASTO: mleko wlać do rondelka, lekko podgrzać, zdjąć z palnika, dodać masło i cukier i mieszać, aż się rozpuszczą.
  • 2. Drożdże i 600 gram mąki przełożyć do miski i wymieszać, stopniowo dolewać mleko z roztopionym masłem i cukrem, dodać sól i cały czas miksować.
  • 3. Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Partiami dodawać pozostałe 100 gram mąki.
  • 4. Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste włożyć je do miski, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 5. W wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i wyłożyć je na blat obsypany mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut, aby odpoczęło.
  • 6. NADZIENIE: cukier brązowy wymieszać z cynamonem. Masło roztopić w rondelku i przestudzić.
  • 7. Po 10 minutach ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Pędzelkiem rozsmarować masło i posypać cukrem z cynamonem.
  • 8. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i pokroić na 18 równych kawałów. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż podrosną.
  • Cinnamon Rolls, czyli amerykańskie bułki z cynamonem 9. Piec w nagrzanym do 160*C piekarniku 20-25 minut. Studzić na kratce kuchennej.
    Wystudzone bułeczki posmarować glazurą z utartego ze śmietaną cukru pudru.
  • 10. *Przepis na te bułeczki znalazłam na amerykańskiej stronie: http://www.joyofbaking.com/breakfast/CinnamonRollsBuns.html, ja go podaję ze swoimi zmianami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować