Ciasto widelcem mieszane

4.49 (148 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na szybko dla niespodziewanych gości, a może na grilla, to takie ciasto awaryjne, do którego nie potrzeba miksera i specjalnych zdolności kulinarnych, wystarczy wrzucić do miski mokre składniki, następnie suche i całość wymieszać widelcem, wylać na blaszkę i do piekarnika :-) Prawda, że brzmi prosto?

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    Blaszka 25×36 cm

    4 jajka L
    pół szkl. oleju ( szkl. = 250 ml )
    1 szkl. kefiru
    3 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl. cukru
    200 – 250 g ulubionych owoców sezonowych

    Kruszonka:

    50 g mąki pszennej
    25 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    25 g masła
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto widelcem mieszane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Widelcem mieszane. 1. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrobić ręką aż powstaną okruszki-kruszonka, następnie wstawić do lodówki.
    Do mokrych składników w misce wsypać suche i wymieszać widelcem tylko do połączenia.
    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i rozsypać ulubione owoce, posypać kruszonką
  • Widelcem mieszane. 2. Piec w temp. 180 C ok. 45 min.

Porady

Kefir można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym, w zależności od tego co macie pod ręką i tak gwarantuje, że wyjdzie pyszne na czym byście nie zrobili. Najlepsze z sezonowymi owocami, mogą również być mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować